Pasjes overheid zijn gekraakt

De chip die op veel toegangspassen van overheidsgebouwen wordt gebruikt, is gekraakt door de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dat heeft minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) gisteren bekendgemaakt. De passen kunnen volgens de minister „relatief eenvoudig” vervalst worden. De zogeheten Mifare Classic-chip wordt in zo’n twee miljoen toegangspassen in Nederland gebruikt, schat het ministerie. Ook bedrijven en instellingen maken gebruik van de chip. Wereldwijd zou het gaan om één miljard passen. Als de onderzoeksresultaten van de universiteit openbaar worden, moeten de passen worden aangepast om een goede beveiliging te kunnen handhaven, zo schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Begin dit jaar ontstond politieke ophef nadat bleek dat de wegwerpversie van de ov-chipkaart was gekraakt. Het Rijk werkte al aan een nieuwe toegangspas voor rijksgebouwen, die nu versneld wordt ingevoerd. (NRC)