Online, offline... het web is overal

Het verschil tussen websites en programma’s op je computer verdwijnt.

Dat is handig, want een internetserver kan veel meer rekenwerk aan dan een pc.

Voorbeeld van een desktop met 76 widgets. Beeld blog.hardmac.com

„Zo kan een zoekmachine er dus ook uitzien”, zegt de Microsoft-medewerker op de Duitse computerbeurs Cebit trots. Hij demonstreert Tafiti.com: met 3D-effecten, glimmende knoppen en bewegende onderdelen is deze site een compleet andere ervaring dan de sober vormgegeven Google-zoekpagina die iedereen kent.

Tafiti.com lijkt meer op een los programma dan op een website en is gebouwd met Silverlight, Microsofts nieuwe techniek voor interactieve webapplicaties. Ook bij Google werken ze al een tijdje aan zo’n techniek: Google Gears. Een nieuwe webtechniek die nog verder gaat, zag afgelopen maand het daglicht: Adobe Air. Daarmee bouw je webprogramma’s die geen browser meer nodig hebben. Bijvoorbeeld een applicatie die de leukste videoclips van de Amerikaanse provider AOL toont. Of een programma – de Analytics Reporting Suite -- dat de actuele bezoekcijfers van een website in mooie grafieken toont.

„Dit lijkt sterk op de widgets zoals die in Windows Vista en Mac OS X zitten”, zegt Rik Farenhorst, onderzoeker aan de faculteit der Exacte Wetenschappen van de Vrije Universiteit. „Het zijn losse internetapplicaties waarbij vaak geen browser meer komt kijken.”

Ook Mozilla, maker van browser Firefox, werkt net als Adobe aan een platform voor losse webapplicaties, Mozilla Prism.

De zogeheten rich internet applications zijn al een tijd op het web te vinden. Wel nieuw is dat ze met de verbeterde webtechnieken nauwelijks meer te onderscheiden zijn van een gewoon programma dat op de computer draait.

Op die manier wordt het oude idee van ‘online’ en ‘offline’ werken met een pc omvergegooid. ”

Volgens de ontwikkelaars is het makkelijk dat programmaatjes gemaakt met Adobe Air en Silverlight er op elk besturingssysteem gelikt uitzien. Farenhorst ziet een ander effect: „Door widgets en rijke internetapplicaties zullen mensen, zelfs zonder dat ze zich dit realiseren, gemakkelijk online-informatie produceren.

Online-opslag, onlinedocumenten schrijven, onlinesamenwerken: dat is allemaal een verrijking van de klassieke browse-ervaring, waarbij mensen vooral informatie consumeren.”

Veel computergebruikers kiezen er al voor om bijvoorbeeld hun Word-documenten centraal op te slaan bij Google Docs.

Vorige maand presenteerde concurrent Microsoft als alternatief de Windows Live Skydrive, een gratis online-opslagplek. In feite is dit een geheugenstick van vijf gigabyte die door in te loggen op een Hotmail-account op elke pc werkt.

De online webmaildiensten zijn de bekendste toepassingen die verhuisd zijn van de desktop-pc naar het internet. „Websites als Hotmail of Gmail zijn zo goed geworden dat ze inmiddels als vervanger van een normaal mailprogramma kunnen dienen”, zegt Farenhorst.

Het ontwikkelen van slimmere en mooiere internetapplicaties heeft ook effect op de computer. „Nu zijn besturingssystemen nog groot en log omdat ze alles moeten kunnen. Maar doordat we bijna overal een breedbandverbinding tot onze beschikking hebben kan er meer rekenwerk verricht worden op de server, de centrale computer. Waarschijnlijk zal de volgende Windowsversie ook minder groot zijn.”

Ook als de gewone pc meer verbindingen met het web krijgt zal de browser niet snel verdwijnen, denkt Farenhorst. „Met een overload aan informatie blijft het belangrijk snel te kunnen zoeken op het web. Daar heb je nu eenmaal een browser voor nodig.”

Bekijk voorbeelden van nieuwe internetapplicaties op nrc.nl/media

    • Marc Hijink