Onbekende investeerder aast op drukkerij RSDB

De grootste drukker van Nederland Roto Smeets de Boer dreigt te worden overgenomen. Wie is de bieder ? Dat is de grote vraag.

Beleggers houden kennelijk van geheimzinnigheid. De beurskoers van drukkerij Roto Smeets de Boer (RSDB) schoot met 20 procent omhoog nadat het bedrijf vanmorgen bekendmaakte een mysterieus overnamebod te hebben ontvangen. Rond het middag uur was één aandeel 37,60 euro waard.

RSDB maakte vanochtend bekend een brief te hebben ontvangen van een bank. Daarin staat dat een onbekende investeerder van plan is een bod uit te brengen op de drukkerij ter waarde van 40 euro per aandeel. Daarmee komt de totaalwaarde van het bod op 131 miljoen euro. De mysterieuze investeerder schrijft wel eerst een boekenonderzoek te willen uitvoeren alvorens met een bod te komen.

Het bedrijf is de grootste drukkerij van Nederland (2.400 werknemers) met in 2006 een winst van 7,7 miljoen euro op een omzet van 531,7 miljoen. De drukker drukt, onder andere weekblad Elsevier, zakenblad The Economist en de Donald Duck.

De mysterieuze investeerder stelt ook dat een meerderheid van de aandeelhouders akkoord zou gaan met het bod. Volgens het jaarverslag van 2006 zijn de investeringsmaatschappijen Laxey Partners, Riva Investments, Parcom Investments, Bestinver, Marsala en mediaconcern Nielsen de grootste aandeelhouders van RSDB. Geen van hen wil reageren op vragen over het potentiële bod.

„De brief bevat koersgevoelige informatie en dus waren wij verplicht dit bekend te maken”, zegt een woordvoerder van RSDB. „Maar wij zijn net zo benieuwd als iedereen van wie dit afkomstig is.”

Mark van der Kallen, directeur van drukkerij Thieme Grafimedia, zegt: „Ik heb begrepen dat de investeerder een particuliere belegger uit Nederland is”. Voorheen was Van der Kallen directeur van Riva Investments, dat volgens het jaarverslag een belang van 15,3 procent heeft in de drukkerij. „Dit zat er al jarenlang aan te komen”, zegt hij. „De beursnotering leverde de laatste jaren niet veel meer op. Nu heeft iemand waarschijnlijk het geld bij elkaar gekregen om het bedrijf te kopen en van de beurs te halen.”

Of de investeerder werkelijk op een beursexit uit is, is nog onbekend. In de brief schrijft de investeerder de huidige koers van RSDB te onderschrijven.

In december vorig jaar was RSDB nog zelf op overnamepad. Het bedrijf wilde de Canadese drukker Quebecor World overnemen voor 234 miljoen euro. Daarmee zou RSDB de grootste drukkerij in Europa zijn geworden, met een geschatte omzet van 1,3 miljard euro. Aandeelhouders hielden de overname tegen. Toen liet Van der Kallen aantekenen: „Aandeelhouders zitten niet te wachten op de grootste drukkerij van Europa. De noodzaak om te consolideren is groot, maar je kunt je afvragen of RSDB daarbij de jager of de prooi moet zijn.”

Wat de volgende stap is, is nog onduidelijk. Aangezien we niet weten wie de investeerder is, kunnen we geen contact leggen om over het bod te praten, zegt de woordvoerder van RSDB. „Het is even afwachten geblazen.

Roto Smeets de Boer omhoog na bod. NRC 130208 / BG / Bron: Thomson Financial Datastream
    • Melle Garschagen