Nieuwe pijnstiller remt leervermogen

rotterdam, 13 maart. Een nieuwe pijnstiller die nog in ontwikkeling is tot medicijn, blokkeert niet alleen pijn maar ook het leervermogen. Het gaat om middelen die de zogeheten TRPV1-receptor blokkeren. Veel farmaceutische industrieën hebben zo`n TRPV1-blokker op het ogenblik in onderzoek als pijnstiller, schrijven Amerikaanse onderzoekers vandaag in het tijdschrift Neuron. Chronische zenuwpijn en pijn door ontstekingen laat zich stillen door blokkade van TRPV1-receptoren die in zenuwcellen in de huid liggen. Het brandende gevoel van Spaanse peper ontstaat ook via TRPV1. TRPV1 blijkt echter ook veel voor te komen in de hersenen, vooral in de hippocampus. De onderzoekers tonen nu aan dat TRPV1 een sleutelrol speelt in het ontstaan en verloren gaan van verbindingen die onmisbaar zijn voor leren.