Nieuw zwempak voor hele Nederlandse ploeg

De hele Nederlandse zwemploeg krijgt bij de Europese kampioenschappen zwemmen in Eindhoven de beschikking over het nieuwe, revolutionaire zwempak van de Australische fabrikant Speedo.

Aanvankelijk leek het erop dat alleen Marleen Veldhuis en Inge Dekker in het nieuwe pak zouden kunnen starten op de EK.

Het evenement begint vandaag met het synchroonzwemmen. De langebaanwedstrijden en het schoonspringen in zwemcentrum De Tongelreep beginnen komende dinsdag.

Technisch directeur Jacco Verhaeren van zwembond KNZB uitte gisteren op een persbijeenkomst op Schiphol zijn ongenoegen, omdat alleen zijn twee snelste zwemsters de nieuwe pakken hadden gekregen. Kort daarna kwam echter een telefoontje van de fabrikant dat het ‘LZR Racer’-pak zondag voor alle Nederlandse topzwemmers beschikbaar is.

De nieuwe pakken, mede ontwikkeld door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, hebben verschillende voordelen. De lichtgewicht LZR Pulse-stof van het pak is waterafstotend, zodat de zwemmers sneller door het water glijden dan in de pakken die zij nu gebruiken.

Verder is het pak voorzien van een korset waardoor de zwemmer stabieler in het water ligt. Met speciaal aangebracht panelen geeft het pak een zodanige compressie dat het lichaam van de zwemmer in een meer gestroomlijnde vorm wordt gedrukt.

Het pak werd onder anderen getest door de Amerikaanse ster Michael Phelps, die zich zeer enthousiast toonde over het pak. „Vanaf het moment dat ik het wateroppervlak raak, voel ik me net een raket”, zei Phelps een maand geleden.

Pieter van den Hoogenband start volgende week niet in het pak van Speedo. De drievoudig olympisch kampioen heeft een persoonlijk contract met concurrent Nike. Die firma heeft voor hem een nieuwe broek ontwikkeld die hij in Eindhoven zal testen. In de aanloop naar de Spelen wordt de broek van de Amerikaanse fabrikant verder ontwikkeld.