Minister wil van China opheldering adopties

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) heeft China gevraagd onderzoek te doen naar mogelijke onregelmatigheden bij adopties uit dat land. De fracties van SP en ChristenUnie in de Tweede Kamer vinden dat er gedurende dat onderzoek geen kinderen meer uit China mogen worden geadopteerd.

Aanleiding voor het onderzoek is een uitzending van het actualiteitenprogramma Netwerk maandagavond. Hierin kwamen Chinese ouders aan het woord van wie de kinderen tegen de wil van de ouders door de lokale overheid naar een tehuis zijn gebracht in het kader van de één-kindpolitiek. Daarnaast werd gesproken met de directeur van een kindertehuis in de provincie Hunan die veroordeeld is voor het aanbieden van geld aan mensen die kinderen naar het tehuis brachten. Deze kinderen zouden vervolgens zijn aangeboden voor internationale adoptie. Deze praktijken zouden in heel China voorkomen. Volgens directeur Ina Hut van de adoptievereniging Wereldkinderen kan niet worden uitgesloten dat afgepakte kinderen ook naar ons land zijn gekomen.

Hirsch Ballin wil dat China de zaken onderzoekt „om de feiten boven tafel te krijgen”. Als de beweringen kloppen, is dat „erg verontrustend”, vindt de minister van Justitie. Of er aanleiding is verregaande maatregelen te nemen, zoals het opschorten van adopties uit China, hangt volgens Hirsch Ballin af van de resultaten van het Chinese onderzoek.

De CU en de SP pleiten ervoor de adopties uit China op te schorten, tot duidelijk is wat daar gebeurt. „Het is een ingrijpende maaregel”, zegt Tweede Kamerlid Anker (CU), „maar kinderen als handelswaar is te schokkend”. Ook de PvdA neigt de adopties te willen opschorten.

Vorig jaar ontstond commotie over mogelijk illegale adopties uit India. Het kabinet besloot toen dat er strenger toezicht moest komen op adopties van kinderen uit het buitenland. Nederlandse adoptiebemiddelaars moeten sindsdien aan hogere kwaliteitseisen voldoen.