Londen verhoogt belasting op drank, tabak en auto’s

De Britse minister van Financiën Alistair Darling heeft gisteren forse belastingverhogingen aangekondigd voor alcoholische dranken, sigaretten en milieu-onvriendelijke auto’s.

Ook stelde hij bij de presentatie van zijn begroting voor het komende jaar de groeiverwachting voor de Britse economie neerwaarts bij tot zo’n 2 procent. Het is volgens hem in het licht van de sombere economische vooruitzichten bovendien niet uit te sluiten dat de groei dit jaar alsnog lager uitvalt.

Darling zei in het Lagerhuis bij herhaling dat zijn begroting de „stabiliteit” van de economie zal bestendigen. Zijn Conservatieve opponent George Osborne beschuldigde de minister er echter van „dat hij Britse families schopte, terwijl ze op hun rug liggen”.

Voor het eerst in jaren hapert de Britse economie, deels als gevolg van de internationale kredietcrisis maar ook doordat veel Britten de afgelopen jaren zelf op grote voet hebben geleefd. Miljoenen Britten hebben hoge hypotheken afgesloten als gevolg van de hoge prijzen op de woningmarkt. Ook in ander opzicht staan ze vaak flink rood. Nu het economisch minder gaat, raken daardoor steeds meer mensen in de problemen. Veel restaurants en winkels melden de laatste maanden teruglopende omzetten. Ook de huizenprijzen zijn gedaald. Veel bewegingsruimte had Darling niet, omdat zijn voorganger, de huidige premier Gordon Brown, de voorgaande jaren de overheidsuitgaven al fors had laten stijgen.

Darling zag zich genoopt meer geld te lenen om de overheidsuitgaven te dekken. Het komende jaar stijgt de staatsschuld daardoor tot vlak onder de limiet van de 40 procent van het nationaal inkomen, die daarvoor door het ministerie van Financiën is vastgesteld.

De accijns op bier gaat met 4 pence (6 eurocent) omhoog voor een pint (0,568 liter), die voor een fles wijn met 14 pence, terwijl de fiscus voor een fles whisky 55 pence extra wil vangen. De bedoeling is dat de komende jaren nog meer accijnsverhogingen worden doorgevoerd. Veel drankconcerns en brouwerijen, die toch al te kampen hebben met een dalende alcoholconsumptie in Groot-Brittannië, waarschuwden gisteren dat veel bedrijven in de sector in problemen zouden kunnen komen als gevolg van de accijnsverhoging.

Britten die de duurste modellen van luxe auto’s en sportwagens aanschaffen, moeten daar met ingang van dit begrotingsjaar bijna 1.000 pond extra aan wegenbelasting voor neertellen, omdat zulke voertuigen het milieu meer vervuilen. Kleinere auto’s met een lage uitstoot daarentegen worden fiscaal ontzien. Met de belastingverhogingen hoopt Darling een aantal sociale maatregelen te bekostigen, zoals projecten om de armoede onder kinderen tegen te gaan.