Invalide toeschouwer boos op Wertheim

De grappen die cabaretier Micha Wertheim over invaliden maakt, zijn een vast onderdeel van zijn programma Micha Wertheim voor gevorderden. Maar dinsdag, in de Oranjerie in Roermond, ging het mis. Een gehandicapte man in een rolstoel verliet huilend de zaal, met verontwaardigd gejoel gevolgd door een groot aantal andere bezoekers. Wertheim moest de voorstelling voortijdig beëindigen.

Wertheim zegt dat hij tijdens zijn optreden een flikkerend lichtje in de zaal zag. In de veronderstelling dat er iemand in een rolstoel zat te sms’en, maakte hij een paar honende opmerkingen. Toen hij daarna overging op zijn vaste tekst – een ironisch bedoelde tirade over gehandicapten als oorzaak voor de ontwrichting van de westerse samenleving – dacht het publiek dat hij de invalide persoonlijk aanviel. Daarop begon het rumoer. Achteraf bleek dat het lichtje van een display op de rolstoel kwam. „Heel vervelend”, aldus Wertheim op zijn site. „Er zitten wel vaker rolstoelers in de zaal en tot nu toe ben ik nooit verkeerd begrepen.”

    • Henk van Gelder