Internet Weblog van de dag

Bernlef op het Boekenbal Opening van de 73e Boekenweek " Het Eeuwig Jong Boekenbal" in de Amsterdamse Stadsschouwburg onder het motto Van Oude Menschen met oa.de auteur J. BERNLEF ( Hendrik Jan Marsman) & de acteur Jan DECLEIR. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Amsterdam, 11 maart 2008 Mentzel, Vincent

Buikgriep.In het weblog Boeken: ‘Even leek het erop dat de auteur van het Boekenweekgeschenk het bal zou overslaan. Zondag, vertelt Bernlef, was hij ziek. „Een buikgriep, die nu gelukkig onderdrukt wordt door medicijnen.” De auteur oogt monter. Traditioneel is er voorafgaand aan het bal een diner met de auteur van het Boekenweekgeschenk, waarvoor enkele hotshots uit het boekenvak zijn uitgenodigd. „Helaas heb ik dat moeten missen”, zegt Bernlef. „Maar het boekenbal overslaan, dat zou niet kunnen!”

Voor de komende tournee, die doorgaans als een hele beproeving wordt aangezien, voorziet hij geen problemen. „Ik hoef maar weinig te doen. Ik word naar een zaal gereden, daar zit dan iemand om me te interviewen, en daarna lees ik nog wat voor.” Tijd om terug te blikken. „Vroeger ging ik vaak naar het bal, vanaf ’64 ongeveer. Het begon als feestje voor schrijvers, maar inmiddels, met de toestroom van mensen uit het boekenvak, is het een stuk massaler geworden. Daarom kom ik de laatste jaren eigenlijk niet zo vaak meer. Mijn leukste boekenbalmoment? Dat moet de keer zijn, ergens begin jaren zeventig, dat mijn vriend K. Schippers en ik het voorprogramma verzorgden. We lieten schrijvers alles doen behalve schrijven. Eten, koken, tv kijken, het was een hilarische show.” ’

Lees meer over de boekenweek op nrc.nl/boeken