Gomes loodst PSV naar kwartfinale

PSV plaatst zich ondanks een 1-0 nederlaag tegen Spurs voor kwartfinale UEFA Cup.

Met dank aan de Braziliaanse wonderkeeper Heurelho Gomes.

PSV-keeper Gomes. Foto Bas Czerwinski 12-03-2008, EINDHOVEN. PSV - TOTTENHAM HOTSPURS. GOMES FOTO BAS CZERWINSKI
PSV-keeper Gomes. Foto Bas Czerwinski 12-03-2008, EINDHOVEN. PSV - TOTTENHAM HOTSPURS. GOMES FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

PSV heeft gisteravond dankzij Heurelho Gomes na een strafschoppenserie de kwartfinales bereikt van het UEFA-Cuptoernooi. De ploeg verloor in Eindhoven verloor met 1-0 van Tottenham Hotspur, maar had vorige week in Londen met dezelfde cijfers gewonnen. Een strafschoppenserie bracht de beslissing.

In de verlenging van de penaltyserie hielp Steed Malbranque de thuisploeg een handje door de veertiende strafschop naast het doel van Gomes te schieten. De Braziliaanse keeper had even daarvoor met een flitsende reactie uitschakeling van PSV voorkomen door de laatste strafschop van de Spurs in de eerste serie te keren. Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd had Gomes zijn elftal op de been gehouden met een knappe reflex.

Trainer Sef Vergoossen begon in het Philips Stadion met hetzelfde elftal als vorige week op White Hart Lane. De balvaste spits Danny Koevermans kreeg de voorkeur boven de explosieve Danko Lazovic. Op het middenveld speelden Edison Mendez en Jason Culina in plaats van Otman Bakkal en Balazs Dzsudzsak. Ibrahim Afellay bleek voldoende hersteld van een rugblessure, mede doordat PSV afgelopen zondag een vrije dag had.

Tottenham Hotspur speelde tussen de twee UEFA-Cupwedstrijden met PSV wel in competitieverband. Spurs-manager Juande Ramos voorspelde offensief spel van zijn ploeg, maar liet de snelle buitenspeler Aaron Lennon op de reservebank.

De eerste helft leek Tottenham Hotspur rekening te hebben gehouden met het vloeiende samenspel en de beweeglijkheid die PSV op White Hart Lane toonde. De ploeg van Vergoossen speelde echter afwachtend, koesterde de nipte voorsprong en liet het initiatief de tegenstander. Spurs creëerde slechts schietmogelijkheden buiten het strafschopgebied. Voor opwinding in de eerste helft zorgde PSV’er Carlos Salcido, die onzeker oogde. Doelman Gomes leek een voorzet simpel te onderscheppen, maar botste op de Mexicaan, die de bal op zijn hoofd kreeg en een corner weggaf.

De UEFA-Cupreturn werd in de tweede helft boeiender. Tottenham Hotspur kreeg gelijk na rust een goede kans na een fout in de verdediging van PSV. De ploeg uit Eindhoven had enkele minuten later zelf op voorsprong moeten komen. De misser van Koevermans bij zijn poging de bal te volleren was ronduit pijnlijk. Hoewel beide ploegen in het daarop volgende kwartier schietkansen kregen, was PSV het dichtst in de buurt van de openingstreffer, via Afellay en Jefferson Farfán.

Illustratief voor het wedstrijdbeeld was het invallen van Lennon (Tottenham Hotspur) en Lazovic (PSV), spelers die een wedstrijd met een doelpunt of een individuele actie kunnen beslissen. Spurs raakte nu wel in het strafschopgebied van PSV, maar Ledley King, Robbie Keane en Tom Huddlestone waren onzorgvuldig in de afronding. Ook een tweede misverstand tussen Gomes en Salcido had geen tegentreffer tot gevolg.

Maar tien minuten voor het eindsignaal kwam Tottenham Hotspur wel op 1-0, door een doelpunt van Dimitar Berbatov. De Bulgaarse aanvaller, die afgelopen weekeinde ook twee keer treffers maakte tegen West Ham United, scoorde op aangeven van Pascal Chimbonda met een volley. Geroutineerd voerde de ploeg uit Londen de druk op PSV op, maar wist de wedstrijd niet in de reguliere speeltijd te beslissen.

In de verlenging wist PSV het initiatief stukje bij beetje van Tottenham Hotspur over te nemen. Maar de onzorgvuldigheid die de verdedigers van de ploeg uit Eindhoven op enkele momenten toonden, leek overgeslagen op de aanvallers. Vaak genoeg zag de ploeg van Vergoossen kans op de speelhelft van Spurs de bal in bezit te houden, maar rond het strafschopgebied begrepen PSV’ers elkaar niet.

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

PSV

In het stuk Gomes loodst PSV naar kwartfinale (13 maart, pag. 15) staat dat Steed Malbranque de laatste strafschop van Tottenham Hotspur naast het doel van PSV schoot. Het was zijn ploeggenoot Pascal Chimbonda die geen doel trof.