Geen gsm-netwerk door dreigement Talibaan

Afghaanse mobiele telefoonbedrijven zijn begonnen hun signalen ’s nachts in het zuiden uit te zetten na verschillende aanvallen van de Talibaan. De Talibaan zeggen dat troepen van de NAVO en van het Afghaanse leger de signalen van mobiele telefoons gebruiken om de mujahedeen te lokaliseren. Ze hadden eind vorige maand al gedreigd met aanslagen op zendmasten als de mobiele telefoonbedrijven hun signalen ’s nacht niet zouden uitzetten.

Tien telefoonmasten zijn de afgelopen weken aangevallen, de meest recente aanval was dinsdagnacht toen een zendmast voor mobiele telefoons in brand werd gestoken in de westelijke provincie Herat. Zaterdag beschadigden opstandelingen het basisstation van een zendmast in Kandahar-stad, die eigendom is van het telecombedrijf Roshan. De vernietiging van de zendmasten heeft gevolgen voor duizenden Afghaanse gebruikers van mobiele telefoons, maar ook voor de Talibaan zelf, want hun strijders zijn aangewezen op mobieltjes om te communiceren en hun operaties te coördineren.

Toch denken de Talibaan hieruit voordeel te behalen. Afghanistan heeft vier particuliere mobiele telefoonbedrijven, waarmee de Talibaan vorige maand al gesprekken voerde over het ’s nachts uitschakelen van de signalen. Ze dreigden met aanslagen als de bedrijven niet binnen drie dagen hun netwerk ’s nachts zouden uitschakelen. Toen zijn de bedrijven niet gezwicht voor de druk.

Maar na een tiental aanvallen op zendmasten, lijken de bedrijven toch de eis van de Talibaan te hebben ingewilligd. In de twee zuidelijke provincies Zabul en Ghazni werken de netwerken niet meer tussen vijf uur ’s avonds en zeven uur ’s ochtends. De plaatsvervangend commissaris van de politie in Ghazni zei dat het resultaat is van de dreigementen van de Talibaan. „We zullen de bedrijven overhalen om de signalen weer aan te zetten”, zei hij. Mobiele telefoons zijn voor veel Afghanen de enige vorm van communicatie. Ze werden in 2001 in het land geïntroduceerd na de val van de Talibaan. (AP, BBC)