Fossiele resten gevonden van dwergmensen

Rotterdam. Op het eiland Palau in Micronesië hebben een paar duizend jaar geleden mogelijk dwergmensen geleefd, vergelijkbaar met de kleine Floresmens die 15.000 jaar geleden op Flores leefde. Dat blijkt uit eerste analyses van verrassend kleine fossiele botten uit Palau. De Zuid-Afrikaanse paleontoloog Lee Berger vond ze in twee grotten. Samen met drie Amerikaanse collega`s publiceerde hij zijn bevindingen in het wetenschappelijke internettijdschrift PLoS ONE. Het gaat om meer dan zestig botjes en een tiental stukjes schedel. Ze zijn van mensen die 980 tot 2.890 jaar geleden leefden, wijst datering uit. Er zijn aanwijzingen voor bewoning van 4.000 jaar geleden. Volgens schattingen van Berger en collega`s zouden de mensjes niet langer dan een meter zijn, hun gewicht rond de veertig kilo. Berger benadrukt overigens bij iedere conclusie dat deze voorlopig is. In een nieuwsbericht op de site van Nature opperen andere paleontologen dat het wel zal gaan om de skeletresten van kinderen. Maar dat bestrijden de onderzoekers al in hun artikel: volgens hen vertoont het gebruikte botmateriaal alle mogelijke kenmerken van volwassenheid.