Fonds Carlyle op punt van omvallen

Hedgefonds Carlyle Capital Corporation (CCC) kan geen overeenstemming over een herfinanciering bereiken met banken die hun geld terugeisen. CCC verwacht nu dat de schuldeisers de bezittingen van het fonds zullen opeisen en verkopen. Dat heeft het sinds vorige zomer aan de beurs van Amsterdam genoteerde fonds gisteravond bekendgemaakt. Het kan niet aan zijn verplichtingen voldoen over een schuld van 16,6 miljard dollar.

CCC, dat met geleend geld belegt in door de Amerikaanse overheid gegarandeerde hypotheekobligaties, is in problemen geraakt door de wereldwijde kredietcrisis. Moederbedrijf Carlyle, een van de grootste investeringsmaatschappijen ter wereld, zei gisteren zelf niet geraakt te worden door de problemen bij CCC. Wel hebben de eigenaren van Carlyle privégeld belegd in CCC. De koers van CCC, dat in juli voor 19 euro per aandeel naar de beurs ging, was vanmorgen weggezakt tot 0,65 euro.

De financiële markten reageerden nerveus op het nieuws van CCC. De koersen van veel fondsen die vergelijkbaar zijn keerden weer terug op de niveaus die ze hadden voor de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, dinsdag 200 miljard dollar injecteerde in de geldmarkt.

Het Nederlandse hedgefonds Go Capital is eveneens in de problemen geraakt door de hypotheekcrisis. In een brief aan zijn aandeelhouders zegt het fonds dat er dit jaar geen geld teruggevraagd kan worden. De situatie op de financiële markten voorkomt dat Go zijn bezittingen tegen een redelijke prijs kan verkopen, schrijven de fondsbeheerders. Go beheert een belegd vermogen van 500 miljoen euro, dat vooral afkomstig is van particuliere beleggers.