Ferraro uit team Clinton

Geraldine Ferraro is gisteren uit het campagneteam van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton gestapt na opmerkingen over de huidskleur van Clintons rivaal Barack Obama.

Ferraro, die als vicepresidentskandidaat als eerste en enige vrouw ooit op een Amerikaans presidentieel stembiljet stond, zei begin deze week tegen een lokale krant dat Obama het nooit zo ver had geschopt als hij niet zwart was geweest. „Als hij een blanke man was geweest, zou hij nu niet op dit punt zijn beland.”

Ferraro was een van Clintons belangrijkste fondsenwervers. Clinton zei dinsdag al dat ze de uitspraak van Ferraro „afkeurt en verwerpt”. Gisteren zei ze: „Vanzelfsprekend sprak ze niet namens mijn team, ze verdedigde geen van mijn standpunten en ze is afgetreden als lid van mijn zeer grote financiële comité.”

Ferraro was in 1984 de vicepresidentskandidaat van Walter Mondale. De twee verloren dat jaar in 49 staten van de Republikeinse kandidaat Ronald Reagan diens running mate George H. W. Bush.

Obama maakte zich al enige dagen boos over de uitspraken. Gisteren zei hij: „Ik aarzel altijd om met woorden als racist te strooien, want ik denk niet dat ze het zo bedoeld heeft.” (AP, Reuters)