Ex-model, activiste – altijd zwervend

Waris Dirie is een vrouw van mysteries. Nomade uit Somalië, topmodel, VN-ambassadeur en schrijfster. In Brussel was ze vorige week ineens verdwenen.

waris dirie was topmodel en VN-ambassadeur in de strijd tegen vrouwenbesnijdenis.Zij heeft vier boeken geschreven. Foto AFP (FILES) This file picture taken on February 10, 2008 during a press conference about the 7the edition of the "Cinema for Peace" gala on the sidelines of the 58th International Berlinale Film Festival in Berlin shows UN goodwill ambassador Waris Dirie. Authorities in Vienna said on March 7, 2008 that Austrian Dirie, a UN goodwill ambassador for the Elimination of Female Genital Mutilation disappeared overnight Tuesday March 5 to Wednesday March 6 in Brussels. AFP PHOTO DDP/ MICHAEL KAPPELER GERMANY OUT
waris dirie was topmodel en VN-ambassadeur in de strijd tegen vrouwenbesnijdenis.Zij heeft vier boeken geschreven. Foto AFP (FILES) This file picture taken on February 10, 2008 during a press conference about the 7the edition of the "Cinema for Peace" gala on the sidelines of the 58th International Berlinale Film Festival in Berlin shows UN goodwill ambassador Waris Dirie. Authorities in Vienna said on March 7, 2008 that Austrian Dirie, a UN goodwill ambassador for the Elimination of Female Genital Mutilation disappeared overnight Tuesday March 5 to Wednesday March 6 in Brussels. AFP PHOTO DDP/ MICHAEL KAPPELER GERMANY OUT AFP

Een mysterieuze verdwijning in Brussel vorige week. Ex-topmodel en voormalig VN-ambassadeur Waris Dirie was twee dagen spoorloos. Ze zou dinsdagnacht bij de verkeerde vestiging van de hotelketen Sofitel hebben gestaan. Agenten zagen haar daar in een taxi stappen. Pas op vrijdag kwam ze weer tevoorschijn, toen een politieagent haar aantrof op de Grote Markt in Brussel. Naar eigen zeggen was ze ontvoerd en bijna verkracht door een taxichauffeur. Volgens een woordvoerder van de Belgische justitie is dat niet waar en vertelt Dirie „sprookjes”.

Dirie werd geboren in de Somalische woestijn, als dochter van een nomadenfamilie. Als vijfjarig meisje werd ze met een kapot scheermes en zonder verdoving besneden op een steen. Op haar dertiende werd ze uitgehuwelijkt aan een oudere man, waarop ze besloot naar haar oom in Londen te vluchten.

In Engeland werd Dirie door een fotograaf opgemerkt toen ze in de McDonald’s aan het werk was. Ze liep al snel over de catwalks van Londen, Milaan en Parijs, poseerde voor L’Oreal en Chanel en was Bond-girl in de film The living daylights.

Ze bracht het verhaal over haar besnijdenis naar buiten in de autobiografie Mijn woestijn. Het boek riep wereldwijd afschuw en protest op over vrouwenbesnijdenis en werd een internationale bestseller. Ze schreef daarna nog drie boeken.

Na haar eerste boek werd Dirie wereldwijd actief in de strijd tegen vrouwenbesnijdenis. Ze richtte de Waris Dirie Foundation op, waarmee ze aandacht vraagt voor genitale verminking bij vrouwen. Van 1997 tot 2003 was ze speciaal VN-gezant op het gebied van vrouwenbesnijdenis.

Martin Bloemers, secretaris van de stichting Euriade, zou vrijdag in Kerkrade de Martin-Buberplaquette aan Waris Dirie uitreiken wegens haar inzet voor de rechten van de vrouw. De prestigieuze prijs voor hulp aan de medemenswerd eerder uitgereikt aan onder anderen de Duitse oud-president Richard von Weizsäcker en de cabaretier Herman van Veen. Bloemers: „Op het moment suprème kwam ze niet opdagen. We hadden de uitreiking eerder al in november gepland. Toen zegde ze op het allerlaatste moment af”.

Dirie woont na vele omzwervingen tegenwoordig in Oostenrijk met haar man en haar zoon uit een eerdere relatie. Ze heeft de Oostenrijkse nationaliteit aangenomen. Dat ze al jarenlang een alcoholverslaving heeft, is volgens haar advocaat, Gerald Gangzer „voor niemand een geheim”. Ze probeert daar volgens hem „al heel lang van af te komen”.

Dirie ligt nu nog in een ziekenhuis in haar woonplaats Wenen, maar is alweer aan een nieuw project begonnen. Ze zei op de Oostenrijkse tv in Brussel door de politie „als een prostituee” te zijn behandeld.

Op haar website roept ze vrouwen op nare ervaringen met de Belgische politie te melden.