En wie beschermt Gaza tegen Israël?

Tuvit Shlomi van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wil ongewapend VN-personeel in het zuiden van Israël stationeren om raketbeschietingen van Hamas te belemmeren (nrc.next, 7 maart). Ongelooflijk dat het CIDI voor een land dat zich aan geen enkele VN-resolutie houdt een VN-macht wil om zich te laten beschermen tegen het terechte verzet van de Palestijnen.

Wie beschermt de Gazastrook dan tegen het geweld door de Israëli`s? Die vliegen met hun F-16`s en helikopters gewoon over de bufferzone met VN`ers heen om hun bommen op de Gazastrook te gooien. Als het geweld stopt, zo stelt Shlomi, kan de grens met Israël weer open. Er zou dan geen aanleiding meer zijn voor Israëls acties rondom de Gazastrook. Zij is kennelijk vergeten dat Hamas anderhalf jaar een eenzijdig aangekondigde wapenstilstand in stand hield die uiteindelijk stopte omdat Israël gewoon doorging met verwoestingen en het vermoorden van leiders. Een wapenstilstand kan er alleen komen als ook Israël het geweld stopt.

    • Heleen Witte Haarlem