Eerst hapjes en prosecco, dan loungen en dansen

Bar - restaurant - club Delano is de jongste telg van een op de Italiaanse keuken geïnspireerde horecaketen.

Het Utrechtse restaurant geeft je een mondain gevoel.

Delano

Utrecht is zich in rap tempo gastronomisch aan het ontwikkelen. In de voorheen typische studentencaféstad verrijzen fraai gestileerde etablissementen met hoge kwaliteit keukens. De laatste maanden konden we onder meer Amberes, C’est ça en Meneer Buscourr verwelkomen – allemaal leuk, voor binnenkort. Maar er is een opvallende andere nieuwkomer die als eerste een bezoek verdient: bar-restaurant-club Delano op de Mariaplaats. De verwachtingen zijn hooggespannen over de jongste telg van de voorbeeldige, op de Italiaanse keuken geïnspireerde ‘keten’ die begon bij lunchroom Mammoni.

De vorig jaar geopende ‘italian trattoria’ Pronto! Pronto! had al aangetoond hoe goed Mammoni-koks ook in de avonduren zijn – dat smaakte letterlijk naar meer.

Bij binnenkomst bezorgt Delano je meteen een kosmopolitisch, mondain gevoel, alsof je een club in Barcelona of Parijs betreedt – en zulks is nog altijd zeldzaam in Utrecht. Eigenaar Jan van der Grift en stylist Erik Gutter, onder anderen stylist van TV Woonmagazine, bedachten samen het interieur dat tegelijk chique en uitnodigend is. Er zijn donkere houten vloeren, de muren zijn chocoladebruin, net als de leren barkrukken, en er staan luie bruine stoffen hangstoelen van Artifort – die kocht de eigenaar op marktplaats.nl. Van der Grift: „Ik wilde dat het ook gezellig en comfortabel zou zijn, geen showroom.”

Frisse wit/gouden mozaïektegeltjes en een prominente beige leren bank voorkomen dat het er te donker wordt. Dat is ook te danken aan het fraaie lichtontwerp, met spots vanachter de bank, en licht vanonder de bar. De gouden details zorgen voor een luxe gevoel, zonder dat het overdadig of ordinair wordt. Aan weerszijden van de lange, smalle ruimte kun je zitten: gewoon aan tafeltjes, aan de bar, of op krukken aan hoge tafeltjes waar je zowel kunt borrelen als dineren. Het Dolce en Gabbana-restaurant in Milaan gold als inspiratie, vertelt Van der Grift, „maar zo protserig mocht het hier niet zijn.”

Net als bij Pronto! Pronto! worden bij Delano geen hele maaltijden geserveerd. Geheel volgens de laatste culinaire trends eet je hier hapjes met ongeveer de omvang van een (groot) voorgerecht. Maar die zijn dan ook wel sensationeel. Diepe indruk maakte de crème brulée van eendenlever (‘fegato dell’anatra’, zegt de bon). Delano wil vaak van kaart wisselen, maar het verdient aanbeveling om dit bijna orgastische gerecht te behouden.

Ook de andere hapjes zijn om blij van te worden: een goede rilette van eend, een perfecte vitello tonato en een fantastische assortimento di formaggio (Italiaanse kaasplank).

Delano schenkt twee soorten prosecco. De Montello is verreweg het lekkerst, maar ook prijzig: 5,50 euro per glas. Dat is (na het nuttigen van zes stuks) even schrikken op de bon. Overigens zijn er ook achttien verschillende soorten wijn die per glas kunnen worden besteld. Delano onderscheidt zich van vergelijkbare zaken in bijvoorbeeld Amsterdam door de zeer attente bediening.

Na het eten kan er worden gelounged en gedanst – zoals het een kosmopolitische club betaamt. Achter in de zaak, net voorbij de open keuken, doemt een strakke, spannende ruimte op die dienst doet als danszaal. In de weekends draaien wisselende dj’s jazzy latinmuziek, soms begeleid door een livezangeres. Van der Grift: „Je moet je eigenlijk nooit verplaatsen met een gezelschap als je het ergens leuk hebt. Hier kun je gewoon blijven als je na het eten nog uit wilt gaan.” Bij mooi weer kan er bovendien gebruik worden gemaakt van de binnenplaats en het terras met zeventig zitplaatsen aan de Mariaplaats.

In april opent naast Delano nog espressobar Caffè P. Dat brengt het aantal zaken van Van der Grift in Utrecht op zes. Hij wil bovendien eigen wijn gaan uitbrengen en wellicht nog een traiteur openen. Delano bewijst in elk geval dat alle uitbreiding niet ten koste gaat van de kwaliteit. Je kunt alleen maar hopen dat er nóg meer bijkomt.

Delano, Mariaplaats 42 Utrecht. Inl: www.delano.nu, open: di t/m zo vanaf 17u. Vanaf 1 april ook lunch, open vanaf 12u.

    • Herien Wensink