Een goed pak slaag

Twintig jaar geleden kwam ik op een verjaardagsfeestje in Amsterdam een alleraardigste Rus tegen. Hij was wat ze tegenwoordig een ‘mooie man’  noemen en verdiende zijn magere boterham als hoogleraar in de Russische literatuur in Leningrad.  Toen hij aardig wat glazen wodka op had begon hij over zijn vrouw te vertellen. Ze was mooi, intelligent,

Twintig jaar geleden kwam ik op een verjaardagsfeestje in Amsterdam een alleraardigste Rus tegen. Hij was wat ze tegenwoordig een ‘mooie man’  noemen en verdiende zijn magere boterham als hoogleraar in de Russische literatuur in Leningrad.  Toen hij aardig wat glazen wodka op had begon hij over zijn vrouw te vertellen. Ze was mooi, intelligent, maar ook lastig. En vanwege dat laatste, zo vertelde hij me,  gaf hij haar zo nu en dan een goed pak slaag. Ik herinner me nog hoe ik van die mededeling schrok. Waarschijnlijk omdat die uit de mond kwam van een intelligente, gecultiveerde man, die in de romans van Dostojevski moet hebben gelezen dat slaan weinig problemen oplost. Uit nader onderzoek, dat ik sinds die bekentenis ben gaan doen, bleek dat Russische mannen sowieso losse handen hadden en dat ze hun vrouwen er regelmatig van langs gaven. Het verklaarde ook waarom westerse mannen, Nederlandse voorop, het altijd zo goed doen bij Russinnen. ,,Ze slaan niet, ze drinken niet”, vertelde een Russische vriendin me eens toen ik haar naar het geheim van de Nederlandse man vroeg. Als zo’n cliché opgeld doet, moet het wel heel erg gesteld zijn met die Russische mannen, dacht ik nog.Maar de tijden veranderen, zou je denken. Zeker nu het een toenemend aantal Russen onder Poetin financieel goed gaat zou je verwachten dat er minder gemept wordt. Niet dus.  Op Interfax stond vandaag een bericht over een rapport van de Verenigde Naties (de afdeling UNFPA), waarin op grond van een onderzoek van een half jaar in vier grote Russische steden geconcludeerd werd dat meer dan 90 procent van de Russische vrouwen onder familiegeweld lijdt. Daarmee wordt lichamelijk of seksueel geweld bedoeld.  Dagelijks vallen er in een Russische gezin dus nog altijd klappen. Uit het rapport blijkt ook  dat jaarlijks 14.000 vrouwen in Rusland overlijden als gevolg van dat pak slaag van hun man, wat erop neer komt dat er iedere 35 minuten in dit land een Russische vrouw om het leven komt dankzij haar geliefde echtgenoot of vriend.Ook kinderen krijgen er stevig van langs. Jaarlijks blijken 2 miljoen kinderen door een van hun ouders in elkaar te worden geslagen. 50.000 kinderen lopen uit angst voor hun ouders van huis weg. 7.000 kinderen worden jaarlijks het slachtoffer van seksueel geweld in huiselijke sfeer.Nog altijd heb ik spijt dat ik mijn aardige Leningradse professor indertijd niet heb gevraagd naar de redenen voor zijn mepgedrag. Hij was er ongetwijfeld toe bereid geweest, want hij beschouwde het als een doodgewone zaak. Toen mijn eigen vrouw onlangs een snee op haar neus had, omdat de stalen buitendeur in haar gezicht was geslagen, zei onze goede vriendin Irina tegen mij: ,,Ik zie dat je van haar houdt, want bij ons is een pak slaag altijd een teken van liefde.” Zelf heeft Irina  haar man al lang geleden het huis uitgezet. 

    • Michel Krielaars