Coach is het best om slank te blijven

Mensen die te dik waren en na vermageren op gewicht willen blijven, hebben meer aan een personal coach dan aan ondersteuning door een interactieve website of schriftelijke informatie. De personal coach had aan één maandelijks telefoontje van 5 tot 15 minuten genoeg om een interactieve website te verslaan. Alleen in het eerste half jaar zijn website en persoonlijke begeleiding even goed.

Die gegevens rollen uit Amerikaans onderzoek dat gisteren is gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association. De speurtocht naar een efficiënte begeleidingsmethode was opgezet omdat veel mensen na afvallen het bereikte gewicht niet behouden. De afgelijnde kilo’s zitten er meestal na twee jaar weer aan.

Het onderzoek begon met 1.685 mensen die een half jaar op dieet gingen. Ruim de helft (1.032 mensen) slaagde er in om meer dan 4 kilo kwijt te raken, gemiddeld was men ruim 8 kilo kwijt. Die 1.032 mochten door voor het 2,5 jaar durende behoud-uw-gewicht-onderzoek. Naar de beste, massaal toepasbare én betaalbare begeleidingsmethode is tot nu toe weinig goed onderzoek gedaan.

Het belang van lichter blijven is wel goed aangetoond: iedere kilo minder overgewicht verlaagt de bloeddruk met 1 tot 2 millimeter kwikdruk, wat de kans op hartaanvallen en beroertes verlaagt. Minder overgewicht vermindert ook de kans op ouderdomsdiabetes met 16 procent per kilo.

Welke begeleiding de mensen ook kregen, het programma was gericht op motiveren en het oplossen van specifieke problemen. De website was bovendien altijd bereikbaar, en interactief. Wie inlogde werd bijvoorbeeld direct naar zijn laatst gemeten lichaamsgewicht gevraagd. Deelnemers konden zichzelf doelen stellen en hun energie-inname berekenen. Wie een week niet op de website kwam, kreeg herinneringsmails of een automatisch telefoontje. Pas na weken belde een mens.

Mensen die in een half jaar tijd ruim 8 kilo waren afgevallen, kwamen in de 2,5 jaar erna gemiddeld 4 kilo aan, met hulp van zo’n personal coach. Ex-lijners met steun van de website hadden er weer 5,2 kilo bij. Het zwaarst (gemiddeld 5,5 kilo) werden de mensen die een informatiepakket kregen en op zichzelf aangewezen waren.