AZ nu dichter bij degradatie dan bij UEFA-Cupvoetbal

AZ0Feyenoord1

Ruststand 0-1. 20. De Guzman 0-1. Rood: 90. Jaliens. Scheidsrechter: Wouters (Bel). Toeschouwers: 16.651.

In het seizoen dat hij hoopte te oogsten en kampioen wilde worden met AZ, sprak Louis van Gaal gisteravond de gedenkwaardige woorden: „We moeten nu zorgen dat we niet degraderen.” De trainer keek na de nederlaag tegen Feyenoord angstvallig naar de onderkant van de ranglijst die voor de club uit Alkmaar steeds dichterbij komt. „We mogen onze ogen niet sluiten voor de zorgelijke situatie”, zei Van Gaal. „We hebben met de spelersgroep al gesproken over de mogelijkheid dat we in degradatienood komen. De problemen zijn immers structureel.” En vervolgens wat minder realistisch: „Aan de andere kant kunnen we ook nog negende worden en meedoen in de nacompetitie voor deelname aan het UEFA-Cuptoernooi. Al staan we nu twaalfde met acht punten achterstand.”

AZ ploeterde gisteren tegen het even armoedige Feyenoord, dat zijn duizendste zege in het betaald voetbal behaalde, de honderdste onder Bert van Marwijk. Geen enkele Feyenoordcoach deed beter.

De kans dat AZ dit seizoen nog de geest krijgt, lijkt gering. Al denkt Van Gaal dat een overwinning voor de ommekeer kan zorgen. Van Gaal bespeurde in het winderige DSB Stadion bij zijn ploeg een gebrek aan creativiteit. Dat brak AZ op toen het elftal in de tweede helft Feyenoord onder druk zette en probeerde iets te doen aan de 1-0 achterstand. Zoals wel vaker dit seizoen wierp het team van de aanstaande bondscoach Van Marwijk een soort handbalverdediging op, waar AZ geen raad mee wist. „We hebben na rust amper een kans gehad”, mopperde Van Gaal. „Ondanks ons grote overwicht. Ballen worden niet goed ingespeeld. Enfin, dat heeft ook met vertrouwen te maken.”

Volgens Van Marwijk kwam zijn team in de tweede helft niet meer over de middenlijn vanwege de stevige zuidwester. Maar Feyenoord groef zich dit seizoen wel vaker in en dan was het windstil. De ploeg uit de Kuip mocht niet klagen dat AZ voor rust zielloos en machteloos over het veld zwalkte. In de twintigste minuut profiteerde Jonathan de Guzman van de gelatenheid bij de thuisploeg. Ongehinderd mocht hij een solo afronden. De geboren Canadees, die een matig seizoen doormaakt en lijkt te stagneren in zijn ontwikkeling, liet even zien dat hij niet ten onrechte door bondscoach Marco van Basten is gekozen voor de voorlopige selectie van Oranje.

De Guzman heeft sinds kort een Nederlands paspoort en voelt zich vereerd met de blijk van waardering van Van Basten. „Ik had het niet verwacht”, zei de twintigjarige aanvallende middenvelder. „Eigenlijk rekende ik op een plek bij het olympisch elftal. Dit is toch ineens een grote stap in mijn loopbaan. De bondscoach heeft mij gebeld en gezegd dat ik bij de beste 29 spelers van Nederland zit.” Het uit Scarborough afkomstige talent heeft afstand gedaan van zijn Canadese paspoort. „Ik woon al acht jaar hier en ik voel me ook Nederlander”, zei hij. „Nee, niemand in Canada heeft geprobeerd me op andere gedachten te brengen. Ik kan m’n paspoort altijd weer opvragen.”

Feyenoord won in Alkmaar drie punten waardoor het opnieuw derde staat, maar verloor Roy Makaay met een enkelblessure. Naar verwachting is de spits enkele weken uitgeschakeld. Feyenoord heeft moeite om belangrijke pionnen te vervangen. De club heeft flink geïnvesteerd in ‘grote namen’, maar niet in de breedte. Van Marwijk was dan ook not amused. „Met zijn vervanger Mols (37 jaar, red.) hebben we geen diepte in de aanval omdat hij eenvoudig de snelheid daarvoor mist. Ik heb gekscherend in de kleedkamer gezegd dat Michael maar niet meer moet trainen, zodat hij zich kan sparen voor de wedstrijden.”

Makaay beschuldigde Kemy Agustien ervan dat hij opzettelijk op zijn voet was gaan staan. „Daardoor verdraaide ik mijn enkel. Balen dat ik er nu voorlopig uit ben.” AZ mist zondag in de Galgenwaard tegen FC Utrecht verdediger Kew Jaliens die in de extra tijd zijn tweede gele kaart kreeg. Van Gaal moet in de komende dagen een nieuwe poging doen zijn vastgelopen ploeg vlot te trekken. „Verliezen begint te wennen”, zei hij verbitterd. Een deel van de aanhang vond gisteravond dat hij zijn conclusies moet trekken. Ten slotte heeft Van Gaal dit seizoen voor zo’n twintig miljoen euro kunnen investeren. „Maar een grote groep in het stadion begint juist afkeurend te fluiten als er wordt geroepen dat ik weg moet”, zei Van Gaal. „Intern leeft deze discussie helemaal niet. Daar gaat het mij om.”