Autoriteiten lieten asbestschip wegvaren

De rijksoverheid, de gemeente Velsen en het Openbaar Ministerie hebben begin januari willens en wetens een gifschip laten vertrekken uit de haven van Velsen-Noord, hoewel een schuldeiser er beslag op had laten leggen.

Dat stelt advocaat Haco van der Houven van Oordt. Volgens hem waren de autoriteiten na de affaires met de schepen Otapan en Probo Koala bang voor een nieuw asbestschip dat op kosten van de overheid zou moeten worden schoongemaakt. Namens de schuldeiser heeft de advocaat verzocht om strafvervolging van de verantwoordelijke autoriteiten.

Het Russische vissersschip Nizhnevolzhskiy, waarop asbest was aangetroffen, lag tot 5 januari van dit jaar in de haven van Velsen-Noord. De eigenaar van het schip had schulden bij het bedrijf Amkoil. Die onderneming heeft vervolgens beslag laten leggen op de Nizhnevolzhskiy, aangezien het schip het enig bekende te innen goed was.

Op 5 januari is het schip ondanks het beslag weggesleept uit de haven van Velsen-Noord. Volgens de gemeente Velsen is dat gebeurd „na overleg met alle betrokken partijen”. Amkoil betwist dat.

Enige dagen na 5 januari is het schip gelokaliseerd in de Noord-Duitse havenstad Kiel. Pogingen van Amkoil om de Duitse autoriteiten te verplichten het schip tegen te houden, liepen op niets uit. Vermoedelijk ligt het nu in het Russische Kaliningrad.