Asbestslachtoffer claimt halve ton bij vroegere basisschool

Het kwartje viel bij Marius Coenraats pas vorig jaar, toen hij hoorde dat er asbest had gezeten in het plafond van zijn vroegere basisschool, St. Michaël in Bilthoven. Hij zat van 1984 tot 1990 op de school. De 30-jarige Utrechter lijdt sinds 2003 aan de dodelijke asbestziekte mesothelioom.

Coenraats stond gisteren voor de rechtbank in Utrecht. In kort geding eist hij 50.000 euro van zijn oude school, die hij verantwoordelijk houdt voor zijn ziekte, als voorschot op een schadevergoeding van 75.000 euro. Het Fonds Asbestslachtoffers keerde hem eerder 16.376 euro uit.

Volgens Rob Ruers, de advocaat van Coenraats, had St. Michaël kunnen weten dat er in 1978 asbest in het plafond van de school was verwerkt. Toen er in 1983 een verbod kwam op plaatsing van asbest, had de school volgens Ruers moeten controleren of er risico’s waren en heeft ze dat verzuimd. Dan was ook gebleken dat de asbestplaten niet goed waren afgeschermd.

Ruers legde de rechter foto’s voor van gaten in de houten wanden van de klaslokalen, van kieren in het plafond en van schuifwanden die aan het plafond hingen. Voor die constructie waren openingen in dat plafond nodig. „Daardoor zijn stelselmatig asbestdeeltjes door het plafond in het leslokaal waar Coenraats zat naar beneden gekomen”, aldus Ruers. Hij noemde zelfs de allerkleinste hoeveelheid asbest genoeg om ziekte te verwekken. Bovendien: „Hoe jonger de persoon, des te hoger het risico.”

De directrice van St. Michaël en de architect die in 2007 was betrokken bij de verbouwing van de school, waarbij het asbest werd gevonden, weerspraken de aantijgingen. Volgens hen „waren er geen gaten of kieren” waardoor asbestdeeltjes konden vrijkomen in de klassen.

De advocaat van St. Michaël, M. Lauxtermann, voerde aan dat niet valt te bewijzen dat de asbestbesmetting van Coenraats op school was gebeurd. Hij sloot niet uit dat Coenraats op zijn werk of privé in aanraking was geweest met asbest. Los daarvan, aldus Lauxtermann: „Het staat niet onomstotelijk vast dat mesothelioom alleen wordt veroorzaakt door asbest.”

Uitspraak op 26 maart.