Ahold geeft Moberg 3,4 mln mee

Voormalig Aholdtopman Anders Moberg heeft vorig jaar een vertrekpremie van 3,4 miljoen euro gekregen. Dat blijkt uit het jaarverslag dat het supermarktconcern vanmorgen heeft gepubliceerd.

Moberg vertrok een jaar geleden op eigen verzoek „om andere carrièremogelijkheden na te streven”, zoals Ahold destijds zei. Ingewijden zeiden dat de Zweed ruzie met de commissarissen had gekregen. In juli trad hij in dienst van projectontwikkelaar Maijd Al Futtaim Group in Dubai, dat winkelcentra exploiteert in de Verenigde Arabische Emiraten.

In totaal ontving Moberg vorig jaar 7,25 miljoen euro. Behalve een basissalaris van 750.000 euro over zes gewerkte maanden, kreeg hij 2,5 miljoen als bonus en 457.000 euro in aandelen. Delen van zijn vertrekpremie worden pas dit jaar en volgend jaar uitbetaald.

Bestuurder Peter Wakkie kreeg met 1,05 miljoen euro vorig jaar een net iets hogere bonus dan John Rishton, de financieel bestuurder die Moberg vorig jaar opvolgde. Voormalig advocaat Wakkie werd daarmee beloond voor het succesvolle desinvesteringsprogramma, waarbij veel dochterbedrijven werden verkocht. Daaronder was ook groothandel US Foodservice, dat goed was voor een derde van de omzet.

Rishton ontving in 2007 in totaal 2,4 miljoen euro. Hij kreeg een basissalaris van 835.000 euro – minder dan de 1,5 miljoen euro die Moberg toucheerde. De bonus van Rishton bedroeg 1,04 miljoen euro en hij kreeg 225.000 euro in aandelen en 177.000 euro aan pensioenvergoedingen. De hoogste beloning in aandelen kreeg Dick Boer, de directeur van Albert Heijn die vorig jaar toetrad tot het bestuur van Ahold, met een pakket ter waarde van 908.000 euro.