4 Kijken

Primitief, want ze geloven niet

Educatieve films

www.avgeeks.com

Nooit gedacht dat educatieve films zo onweerstaanbaar grappig kunnen zijn. Wat te denken van een case study over lsd uit 1969, waarin een meisje voor het eerst een trip maakt, die culmineert in een vreemd gesprek met een hotdog. Ze durft hem niet op te eten omdat hij begint te gillen zodra ze haar tanden in zijn vlees zet. Of de film Primitive Man In A Modern World, ook uit 1969, waarin aan westerlingen wordt uitgelegd waarom de rest van wereld zo primitief is gebleven. Het antwoord: ze geloven niet in god. Dat deze cinematografische pareltjes niet in de vergetelheid zijn geraakt, is te danken aan Skip Elsheimer, die jarenlang afgedankte educatieve films opkocht en er inmiddels 20.000 in zijn bezit heeft. De films zijn niet alleen grappig, maar zeggen met hun conservatieve toon en soms kortzichtige neerbuigendheid ook wat over de tijd waarin ze gemaakt zijn. (TB)

Met bijdragen van Toon Beemsterboer, Carola Houtekamer, Marleen Luijt en Lineke Nieber