3 maanden oud

3 maanden oud Rio de Janeiro. Met dit beeld worden Braziliaanse katholieken de komende dagen in hun kerken geconfronteerd: een nepfoetus (op ware grootte van drie maanden) in een glas gel dat het vruchtwater moet voorstellen. De Braziliaanse bisschoppensynode wil hiermee protesteren tegen abortus. De synode liet zeshonderd nepfoetussen maken die, zoals hier in de Santa Margarida-kerk in Rio de Janeiro, op het altaar worden neergezet. Ook zullen anti-abortusfilms in de kerken worden vertoond. De rooms-katholieke kerk reageert zo op een steeds sterker wordend sentiment om abortus te legaliseren. Door een vrijwel totaal verbod belanden nu jaarlijks zo’n 200.000 Braziliaanse vrouwen in het ziekenhuis die clandestien een zwangerschapsonderbreking hebben ondergaan. Naar schatting één miljoen vrouwen laten jaarlijks in Brazilië in het geheim een abortus uitvoeren. De minister van Gezondheidszorg gaf in april vorig jaar toe dat de regering zich bewust is van deze cijfers. Het Braziliaanse congres wil een commissie instellen om te onderzoeken of en hoe abortus gelegaliseerd kan worden. Foto AFP/Vanderlei Almeida A figure representing a three-month-old fetus is pictured inside a glass with gel representing the placenta, at the altar of the Catholic church Santa Margarida in Rio de Janiero's Lagoa neighbourhood on March 12, 2008 where it was put to protest against abortion. More than 600 such figures were distributed among the 264 churches of Rio, to be put on each altar during the Sunday masses of Lent. AFP PHOTO/VANDERLEI ALMEIDA
3 maanden oud Rio de Janeiro. Met dit beeld worden Braziliaanse katholieken de komende dagen in hun kerken geconfronteerd: een nepfoetus (op ware grootte van drie maanden) in een glas gel dat het vruchtwater moet voorstellen. De Braziliaanse bisschoppensynode wil hiermee protesteren tegen abortus. De synode liet zeshonderd nepfoetussen maken die, zoals hier in de Santa Margarida-kerk in Rio de Janeiro, op het altaar worden neergezet. Ook zullen anti-abortusfilms in de kerken worden vertoond. De rooms-katholieke kerk reageert zo op een steeds sterker wordend sentiment om abortus te legaliseren. Door een vrijwel totaal verbod belanden nu jaarlijks zo’n 200.000 Braziliaanse vrouwen in het ziekenhuis die clandestien een zwangerschapsonderbreking hebben ondergaan. Naar schatting één miljoen vrouwen laten jaarlijks in Brazilië in het geheim een abortus uitvoeren. De minister van Gezondheidszorg gaf in april vorig jaar toe dat de regering zich bewust is van deze cijfers. Het Braziliaanse congres wil een commissie instellen om te onderzoeken of en hoe abortus gelegaliseerd kan worden. Foto AFP/Vanderlei Almeida A figure representing a three-month-old fetus is pictured inside a glass with gel representing the placenta, at the altar of the Catholic church Santa Margarida in Rio de Janiero's Lagoa neighbourhood on March 12, 2008 where it was put to protest against abortion. More than 600 such figures were distributed among the 264 churches of Rio, to be put on each altar during the Sunday masses of Lent. AFP PHOTO/VANDERLEI ALMEIDA AFP

Met dit beeld worden Braziliaanse katholieken de komende dagen in hun kerken geconfronteerd: een nepfoetus (op ware grootte van drie maanden) in een glas gel dat het vruchtwater moet voorstellen.

De Braziliaanse bisschoppensynode wil hiermee protesteren tegen abortus. De synode liet zeshonderd nepfoetussen maken die, zoals hier in de Santa Margarida-kerk in Rio de Janeiro, op het altaar worden neergezet. Ook zullen anti-abortusfilms in de kerken worden vertoond.

De rooms-katholieke kerk reageert zo op een steeds sterker wordend sentiment om abortus te legaliseren. Door een vrijwel totaal verbod belanden nu jaarlijks zo’n 200.000 Braziliaanse vrouwen in het ziekenhuis die clandestien een zwangerschapsonderbreking hebben ondergaan. Naar schatting één miljoen vrouwen laten jaarlijks in Brazilië in het geheim een abortus uitvoeren.

De minister van Gezondheidszorg gaf in april vorig jaar toe dat de regering zich bewust is van deze cijfers. Het Braziliaanse congres wil een commissie instellen om te onderzoeken of en hoe abortus gelegaliseerd kan worden.