1 Dvd

Wijnexpert Oz Clarke en Top Gear-presentator James May krijgen autopech op hun wijnreis door Frankrijk.
Wijnexpert Oz Clarke en Top Gear-presentator James May krijgen autopech op hun wijnreis door Frankrijk.

Big Wine Adventure, Frankrijk

Vanaf vandaag verkrijgbaar, adviesprijs 24,99 euro

Men neme een lompe, ietwat cynische autoliefhebber en een schattige, enthousiaste wijnliefhebber en laat hen samen in een oude Jaguar XJS door Frankrijk rijden. De wijnliefhebber is Oz Clarke, die in een paar weken tijd de Top Gear-presentator James May – fervent bierdrinker – wil leren dat wijn meer is dan ‘vies’ of ‘lekker’.

De BBC-serie werd in 2006 op de Britse tv uitgezonden en is nu in Nederland te koop op dvd. Het zijn de twee presentatoren die deze serie zeer de moeite waard maken om te zien. Natuurlijk, het ligt voor de hand dat James May uiteindelijk ook een (door hemzelf zo gevreesde) wijnsnob is geworden en alles weet te vertellen over de terroir. Maar het gaat om de dialogen, de geërgerde blikken van Clarke als May bij een proeverij weer eens alle glazen naar binnen giet en om de interacties met de lokale bevolking. Erg fijn om naar te kijken zijn ook de prachtige opnames van het Franse landschap. Het werkt aanstekelijk, de wijnreis van deze twee. Tip: bekijk de dvd op een avond in het weekend. Je zal zin krijgen in een glaasje wijn. Of twee. Of drie. (ML)