Wilders ziet af van perspresentatie film

PVV-leider Geert Wilders ziet af van een persvertoning van zijn Koranfilm Fitna. Hij verklaart nu „alles op alles” te zetten om de film aan het eind maart op internet te zetten. Er zouden nog voorzieningen moeten worden getroffen vanwege de verwachte hoge bezoekersaantallen op zijn website.

Wilders kreeg gisteren te horen dat een perspresentatie van zijn film in het Haagse Nieuwspoort enkele tonnen gaat kosten vanwege de beveiliging. Wilders zei gisteren drie tot vier ton niet te kunnen betalen. Later maakte hij bekend helemaal af te zien van een persconferentie. Ook een presentatie in het Tweede Kamer gebouw is geen optie voor Wilders.

D66-leider Pechtold vindt dat de overheid de kosten zou moeten betalen. „Ik ben dit circus niet gestart maar sta voor het recht van collega’s om een persconferentie te geven.” GroenLinks zit op dezelfde lijn. CDA’er Van Haersma Buma zegt dat dan het „einde zoek” is. „De overheid moet er voor zorgen dat hij zijn normale parlementaire werk kan doen.” Kamerlid Dijsselbloem (PvdA) zegt: „Een Kamerlid moet zijn werk kunnen doen maar dat is geen blanco cheque.”

Premier Balkenende is verontwaardigd over de anti-Nederlandse demonstaties die nu al enkele keren in Afghanistan zijn gehouden. „Dit deugt van geen kant. Ik ben er ontzettend kwaad over”, zei hij gisteravond voor de EO-televisie. Hij wees er op dat de Nederland juist bijdraagt aan vrede en veiligheid in Afghanistan.

De film zal morgen ook in Brussel aan de orde komen als de Europese regeringsleiders elkaar treffen. Balkenende zei vanmorgen in de Tweede Kamer dat hij het te vroeg vindt om nu al met een gezamenlijke Europese verklaring te komen omdat nog altijd niet bekend is wat er in de film te zien zal zijn. Maar dit betekent niet dat de regering stilzit, zei Balkenende. „We zijn buitengewoon actief.”