VS verminderen kritiek op schending mensenrechten China

Washington. De Verenigde Staten hebben de kritiek op de mensenrechtensituatie in China verminderd. Washington heeft het jaarlijkse rapport gepubliceerd over de situatie van mensenrechten in 190 landen in 2007. Daarbij is China uit de categorie van `zwaarste gevallen` gehaald en zijn Syrië, Oezbekistan en Soedan toegevoegd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf geen motivatie voor deze stap. In het rapport wordt de mensenrechtensituatie in China `slecht` genoemd. Het rapport constateert enige vooruitgang. Zo heeft het land belangrijke hervormingen op juridisch gebied doorgevoerd. De VS scharen China nu onder de autoritaire landen die economische hervormingen en snelle maatschappelijke veranderingen ondergaan, maar die nog geen democratische politieke hervormingen doorvoeren. De vermindering van de Amerikaanse kritiek komt vijf maanden voor de Olympische Spelen. Volgens mensenrechtenorganisaties is de situatie in aanloop naar de Spelen in China juist verslechterd.