VS sluiten visumakkoord met Estland en Letland

De afspraken die een aantal EU-landen met de VS maakt over veiligheid in de luchtvaart zorgen opnieuw voor verdeeldheid in de Europese Unie.

Estland en Letland hebben vanmorgen een akkoord met de VS getekend over veiligheid in de luchtvaart. Daardoor komen burgers uit de beide Baltische staten binnenkort in aanmerking voor visumvrij reizen naar de Verenigde Staten. Tsjechië sloot vorige maand al zo’n akkoord met de VS.

De kwestie zorgde toen al voor verdeeldheid. Oude lidstaten en de Europese Commissie stellen dat onderhandelen over visa een bevoegdheid van de EU is. Bovendien zijn ze bang dat de VS door de akkoorden toegang krijgen tot Europese databanken. Burgers uit de meeste oude lidstaten kunnen overigens al zonder visum naar de Verenigde Staten reizen.

Burgers uit de twaalf landen die in 2004 en 2007 bij de EU kwamen, met uitzondering van Slovenië, kunnen nog niet zonder visum naar de VS reizen. Nieuwe lidstaten vinden dat het overleg daarover tussen de EU en de VS te lang duurt.

Het gaat om een principiële kwestie, zeggen diplomaten in Brussel. Als landen nu bilaterale afspraken maken over zaken die tot de bevoegdheid van de EU behoren, dan kan dat een precedent scheppen voor onderhandelingen over andere onderwerpen.

Na een bijeenkomst van EU-justitieministers leek de ruzie vorige maand gesust. De Europese Commissie beloofde vaart te zetten achter de onderhandelingen met de VS. Minister Hirsch Ballin van Justitie sprak de verwachting uit dat het voorbeeld van Tsjechië tot die tijd niet zou worden gevolgd door andere nieuwe lidstaten.

Europees commissaris Frattini (Justitie) heeft deze week gezegd te hopen dat tijdens een EU-VS-top in juni overeenstemming kan worden bereikt over visumvrij reizen naar de VS voor alle lidstaten. Maar Michael Chertoff, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, zei gisteren dat nieuwe lidstaten één voor één zullen worden toegelaten.