Voetbaltalentjes in Rio

Solo, de wet van de favela Regie: Jos de Putter € 17,99 ****-

dvd

Solo, de wet van de favela

Regie: Jos de Putter€ 17,99

In de recente Gouden Beer-winnaar van het Filmfestival Berlijn Tropa de elite schetst Braziliaan José Padilha een straf beeld van de hel van de favela’s bij Rio de Janeiro. Padilha was voordat hij als speelfilmmaker met deze film debuteerde bekend als documentairemaker, met name van het prijswinnende Ônibus 174, de reconstructie van een buskaping die zomer 2000 Brazilië in z’n ban hield.

Een humanistischer blik op de sloppen van Rio schilderde Jos de Putter in Solo, de wet van de favela (1994). De Putter volgde twee voetbaltalentjes tijdens het WK van 1994. Net als in een klassiek verhaal scheiden de wegen van de vrienden op het moment dat de één ontdekt wordt door een voetbalclub (Leonardo, de huidige speler van Ajax) en de ander het getto niet uitkan omdat hij geen geld heeft om zijn buskaartje te betalen.

De Putter doet met zijn bescheiden observerende stijl en sterk gevoel voor compositie niet zijn best om dat drama op zijn Hollywoods te onderstrepen. Waardoor het – natuurlijk – des te aangrijpender werkt.

    • Dana Linssen