Vergeefse vlucht

De vaste plaats van Michaelangelo Antonioni in de filmgeschiedenis is te danken aan zijn klassiekers uit de vroege jaren zestig, van L`Avventura tot Il Deserto rossi. Ook zijn vroege melodrama`s krijgen steeds meer waardering. Of de films uit zijn internationale periode in de jaren zeventig ook stand zullen houden, is minder zeker. Het soms adembenemende architectonische en compositorische talent van die eerdere films, is in zijn latere periode minder overweldigend. Het nu gerestaureerde en heruitgebrachte Professione: reporter (1975) begint als vanouds meesterlijk. Een televisieverslaggever (Jack Nicholson) in een Afrikaans land, die in een impasse verkeert, neemt de identiteit aan van zijn overleden buurman in een hotel. De man blijkt wapenhandelaar geweest te zijn, maar wel een die zich betrokken voelde bij de verworpenen der aarde. In zijn voetsporen reist hij naar Londen, München en Barcelona. Maar zijn pogingen om opnieuw te beginnen met leven lopen uit op een echec. De sterke sfeer van de Afrikaanse scènes sijpelt weg uit de film, die in Barcelona vervalt in toeristische plaatjes. Totdat Antonioni zich herpakt met een lang, beroemd shot, waarbij de camera door een getralied raam lijkt te zweven. Jack Nicholson zorgt voor wat zeldzame humor in Antonioni`s lege universum.

Professione: reporter. Regie: Michelangelo Antonioni. Met: Jack Nicholson, Maria Schneider. In: 4 bioscopen (1975).