Verdachte ‘Gitmo’ mag naar huis bellen

Critici zien het als een poging van het Amerikaanse leger het imago van Guantánamo Bay wat op te vijzelen. Volgens de Amerikaanse legerleiding is het nieuwe telefoonbeleid echter enkel in het belang van de gezondheid en het welzijn van de gevangenen.

Door de 275 terreurverdachten die nog zijn opgesloten in het kamp van de Amerikaanse marinebasis op Cuba, af en toe naar huis te laten bellen, hopen de VS iets te veranderen aan de vijandige sfeer in het kamp.

Sinds de oprichting van het omstreden kamp na de terreuraanslagen van 11 september 2001, leven veel gevangenen 22 uur per dag in isolement. Bovendien wachten ze al zes jaar op hun berechting door een militair tribunaal. Hierdoor zijn velen van hen gefrustreerd.

Tot nu toe mochten gevangenen alleen bij hoge uitzondering –zoals een sterfgeval– bellen met familie. Het enige contact dat zij verder hadden, was met hun advocaten en medewerkers van het Rode Kruis.

Hoe lang of hoe vaak de gevangenen mogen bellen, is nog niet duidelijk. De VS werken nog aan de uitvoering van het plan. Volgens een advocate van een van de verdachten mogen gevangenen twee keer per jaar één uur bellen.

Niet iedereen is enthousiast over het plan: sommige advocaten vrezen dat het contact met familie het leven in de gevangenis alleen maar pijnlijker zou kunnen maken. (AP)