Toegangspas onveilig

De chip die op veel toegangspassen van overheidsgebouwen wordt gebruikt, is gekraakt door de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dat heeft minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) vandaag bekendgemaakt. De passen kunnen volgens de minister „relatief eenvoudig” vervalst worden.

Als de onderzoeksresultaten van de universiteit openbaar worden, moeten de passen worden aangepast om een goede beveiliging te kunnen handhaven, zo schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Begin dit jaar ontstond politieke ophef nadat bleek dat de wegwerpversie van de ov-chipkaart was gekraakt.

Om veiligheidsredenen wil het ministerie niet zeggen om welke overheidsgebouwen het gaat. Het ministerie schat dat de zogeheten Mifare Classic-chip in zo’n twee miljoen toegangspassen in Nederland wordt gebruikt. Ook bedrijven en instellingen maken gebruik van de chip. Wereldwijd zou het gaan om één miljard passen.

Het Rijk werkte al aan een nieuwe toegangspas voor rijksgebouwen. Die wordt nu versneld ingevoerd. Tot dan worden aanvullende maatregelen genomen.