Thumbs up!

Foto AP Michelle Obama, wife of Democratic presidential hopeful, Sen. Barack Obama, speaks as she is joined by Caroline Kennedy, Oprah Winfrey and Maria Elena Durazo on stage at a Get Out The Vote Rally at Pauley Pavillion on the UCLA campus in Los Angeles, Sunday, Feb. 3, 2008. ( AP Photo:Ann Johansson) Associated Press

Noord-Amerika heeft nauwelijks royalty. Canada een heel klein beetje. Want koningin Elizabeth verschijnt af en toe op een postzegel; daar blijft het bij. Sommigen stellen dat dit gemis aan royalty de oorzaak is van de koninklijke status van tv- en filmsterren in de VS. Wij hebben Prinsjesdag en romances en intriges aan het hof. Zij hebben Oscars en de Emmy Awards.

Oprah Winfrey heeft de koninklijke status al enige tijd geleden bereikt en lijkt deze af en toe zelfs te ontstijgen. Oprah heeft ook een meer dan koninklijk inkomen en in tegenstelling tot Beatrix mag zij wel een stemadvies uitbrengen. Dat doet ze hier. Campagne voeren is zwaar en kent vele kanten. Hier zien we Michelle Obama verkondigen dat ook zij erin gelooft en als we dat allemaal doen komt het nog steeds helemaal goed; „Yes we can!” Verder drie supporters die de bijeenkomst luister moeten bijzetten.

Een uur op een podium in een volle hal op zo’n vreselijke ontbijtbarkruk getuigt van moed. De vrouw links ondergaat het lijdzaam en vrij onverstoorbaar. De vrouw rechts verbergt het ongemak door regelmatig ‘yes’ te roepen en daarbij haar vuisten krachtig neerwaarts te bewegen.

Een suf tafereel, maar… Oprah is er ook! Zo’n lijstduwer wil iedereen wel natuurlijk, vooral in een land waar met name de vele kijkers van Oprah de stembus moeilijk kunnen vinden. Oprah steekt niet de duimen omhoog als ondersteuning, gelukkig ook niet de middelvinger, maar de wijsvinger. Ze stuwt de polls omhoog, hemelwaarts.

Joop van der Pligt

    • Joop van der Pligt