Televisie Voorkeur

KRO herhaalt de Engelse misdaadserie Lewis, met in de hoofdrol Robbie Lewis, de assistent van Inspector Morse, die vijf jaar na de dood van Morse is gepromoveerd tot inspecteur. Hij keert terug naar Oxford na een lang verblijf op de Maagden-eilanden. Lewis, gespeeld door Kevin Whately, wordt op de luchthaven opgehaald door zijn nieuwe collega en direct geconfronteerd met de moord op een Amerikaanse studente. Herh. 2006. Ned.1, 21.20-23.00u.

actualiteiten

Eenvandaag. Stiefmoeders hebben het zwaar: meer dan zestig procent van de stiefgezinnen gaat uit elkaar. Ondanks alle goede intenties hebben nieuw samengestelde gezinnen het niet gemakkelijk. Problemen: geen autoriteit bij de kinderen, aanpassen in een nieuw gezin en ex-partners. Stichting Stiefmoeders Nederland organiseert op 15 maart een speciale Stiefmoederdag in Tilburg. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage over de aanpak van de Wallen in Amsterdam. De gemeente wil hard optreden tegen de uitwassen in de prostitutiebranche en hoopt daarmee onder meer de mensenhandel aan te pakken. Verder ook aandacht voor de vaak benarde positie van stiefmoeders. Ned.2, 20.20-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Verslag over de gevolgen van de storm, de stichting Kindertelefoon zoekt naar nieuwe methodes om de kinderen te bereiken nu die steeds minder bellen en een reportage uit Iran, waar over twee dagen verkiezingen worden gehouden. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Burgemeester Gerd Leers van Maastricht uit zijn teleurstelling over een gerechtelijke uitspraak die zijn plannen met de coffeeshops in zijn gemeente dwarsboomt. Regisseur Emile van Rouveroy van Nieuwaal licht de documentaire toe die hij heeft gemaakt over Staphorst. Ned.3, 19.30-20.15u.

Boekz! Ursul de Geer praat met de schrijfster Simone van der Vlugt. Het Gesprek, 22.00-23.00u.

Pauw en Witteman. Het thema van de boekenweek 2008 is ‘Van oude menschen… De derde leeftijd en de letteren’. Naar aanleiding daarvan zijn de journalisten Henk Hofland en Jan Blokker en de schrijver Harry Mulisch – inmiddels de 80 gepasseerd – te gast. Ned.1, 23.05-0.05u.

informatief

Kaaskoppen & Waterlanders. Serie programma’s over de vaderlandse geschiedenis, met als uitgangspunt personen die figureren in de Canon van Nederland. Vandaag aandacht voor schrijver Jacobus Jan Cremer (1827-1880) die o.a. als begenadigd voordrachtskunstenaar voor uitverkochte zalen vlammende betogen hield voor afschaffing van de ‘immorele kinderarbeid’. Verder de filosoof en rechtsgeleerde Hugo de Groot (1583-1645), die onder meer boeken schreef over volkerenrecht die vandaag de dag rechtsgeleerden en filosofen nog inspireren. Ned. 2, 19.25-19.55u.

Profiel: Connie Palmen. Neerlandicus Connie Palmen, de best verkopende romancière van Nederland, debuteerde in 1991 – op 35 jarige leeftijd – met haar roman De Wetten. Het boek werd een bestseller en haar naam was gevestigd. Verguisd en bewonderd. Zes succesromans schreef ze, waaronder De Vriendschap, dat in 1995 bekroond werd met de AKO-literatuurprijs. De gelijkenis tussen het levensverhaal van de schrijfster en dat van de hoofdpersonen is in haar eerste twee romans opvallend en wekt de indruk dat Connie Palmen haar eigen leven tot literatuur heeft gemaakt en daarmee voor het publiek een personage is geworden. In het profiel schetsen haar moeder, broers, vrienden en leermeesters van vroeger een beeld van de ware Connie Palmen, die in 1955 werd geboren in het kloosterdorp Sint Odilienberg en die ervan droomde haar milieu te ontstijgen. Ned.2, 20.50-21.30.

Wonderland: The Curious World of Frinton-on-Sea. Reportageserie over opmerkelijke zaken in het alledaagse leven. In Frinton-on-Sea zijn de strandweg en de winkels al jaren onveranderd. De zeer conservatieve bevolking, die voor een groot deel bestaat uit pensionado's, komt in opstand als de spoorwegen een overgang willen automatiseren. BBC 2, 22.50-23.10u.

documentaire

VPRO's Import: The Madrid connection. Deense documentaire over de terroristische aanslagen op treinen in Madrid op 11 maart 2004. In het najaar van 2007 stonden 29 verdachten terecht. Spanje is een van de weinige landen ter wereld waar rechtszaken gefilmd mogen worden en deze rechtszaak is de eerste op film vastgelegde zaak tegen mogelijke Al-Qaeda terroristen. The Madrid Connection brengt de twee leiders van de terroristische eenheid in beeld, die verantwoordelijk zijn voor de bomaanslagen in Madrid. Ned.2, 22.50-0.00u.

film

Cinema.nl. Filmmagazine. Zomerhitte is de verfilming van de novelle van Jan Wolkers door Monique van de Ven, met Waldemar Torenstra en Sophie Hilbrand in de hoofdrollen. Verder o.a. aandacht voor I'm Not There, een eigenzinnig portret van Bob Dylan, gespeeld door zes verschillende acteurs, waaronder Cate Blanchett. Regisseur Todd Haynes en cameraman Ed Lachmann geven toelichting Ook een gesprek met Kris Dewitte over zijn expositie in de Melkweg in Amsterdam. Dewitte heeft duizenden filmpersoonlijkheden en tientallen filmsets gefotografeerd. Ned.3, 23.50-0.20u.

sport

NOS: UEFA Cup: PSV-Tottenham Hotspur. Voorbeschouwing, vanaf 20.45 verslag, analyse en nabeschouwing van de wedstrijd. Ned.3, 20.25-23.00u.