Scherpe kritiek van Amerika op het bewind van Armenië

Washington. De Amerikaanse diplomaat die na de recente onlusten in de Armeense hoofdstad Jerevan naar Armenië is gestuurd om er te bemiddelen in het conflict tussen regering en oppositie heeft onverwacht hard uitgehaald naar de Armeense regering. De reactie van de regering op een betoging van de oppositie was ”keihard en bruut” en het gebruik van geweld was ”deplorabel”, zei Matthew Bryza, een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. In Armenië zijn op 19 februari presidentsverkiezingen gehouden die met overmacht zijn gewonnen door premier Serzj Sarkissian. Volgens de oppositie is daarbij gefraudeerd. Opposanten bezetten een plein in Jerevan voor een permanent protest. De politie jaagde het protest na elf dagen uiteen. Er vielen acht doden, waarna de noodtoestand werd uitgeroepen. Bryza sprak met president Robert Kotsjarian, premier Sarkissian en de oppositie. Hij hekelde niet alleen het politiegeweld, maar ook de beperkingen waaraan de media onder de noodtoestand zijn onderworpen. Hij drong ook aan op een dialoog tussen de regering en de oppositie. President Kotsjarian heeft die afgewezen.