Puzzelen met vastelanders

Afgelopen zaterdag organiseerde het CWI een banenmarkt op de Waddeneilanden.

Want wie krijg je zo gek om op de Wadden te werken?

Natasha de Haan van de amusementshal op Ameland zoekt vooral extra caissières in het hoogseizoen. Ameland 8-3-2008 In samenwerking met het CWI en UWV organiseren de horeca ondernemers een banen markt op Ameland en een aantal andere kleine waddeneilanden. Werkgelegenheid is door de seizoensinvloeden op de Amelandse economie een algemeen probleem, waardoor ik de werkgevers van Ameland heb gefotografeerd. U ziet Natacha de Haan van de Amusements hal. Foto Floren van Olden
Natasha de Haan van de amusementshal op Ameland zoekt vooral extra caissières in het hoogseizoen. Ameland 8-3-2008 In samenwerking met het CWI en UWV organiseren de horeca ondernemers een banen markt op Ameland en een aantal andere kleine waddeneilanden. Werkgelegenheid is door de seizoensinvloeden op de Amelandse economie een algemeen probleem, waardoor ik de werkgevers van Ameland heb gefotografeerd. U ziet Natacha de Haan van de Amusements hal. Foto Floren van Olden Olden, Floren van

Tussen de tafels van restaurant De Piraat staan veertien Amelandse werkgevers opgesteld in een keurige halve cirkel. Handen voor zich gevouwen en de blik strak gericht op de deur waardoor het potentiële personeel binnendruppelt. Zou hun kok, kamermeisje of serveerster er tussen zitten? En zouden ze dan nu al, voor het seizoen met Pasen begint, uit de personeelsproblemen zijn?

Bianca Prins heeft goede hoop. Ze is haar ‘concullega’s’ een stapje voor door op de veerboot al te werven voor Golden Tulip Resort Noordsee. De problematiek is nijpend, geeft ze toe. „Het wordt steeds lastiger. Vorig jaar organiseerde het CWI een banenmarkt op het vasteland, maar daarmee verleid je mensen niet meer. Ik verwacht hier veel van.” Om vervolgens twee Friese meiden die de slaap nog uit hun ogen wrijven een folder toe te schuiven. „Wij zijn een viersterrenhotel met een hoog serviceniveau. Onze klanten zijn luxe gewend: daar moet je in mee willen gaan. Willen jullie straks misschien een rondleiding? Dan kun je het zwembad zien en het solarium! Nou, hier heb je m’n kaartje, spreek me gerust aan.”

Prins zoekt, net als de meeste horecaondernemers, personeel dat van maart tot oktober beschikbaar is. En daar zit de crux. Want wie kan zich in die periode vrijmaken om dan weer van het eiland te worden gebonjourd? En wie wil zich voor zeven maanden losrukken van huis en haard om op Ameland koffie te schenken? Steeds minder mensen, stelt het CWI. En dus wordt het moeilijker de toeristische voorzieningen op peil te houden wanneer op een mooie zomerdag 50.000 mensen op het eiland verblijven (het aantal inwoners in de wintermaanden is 3.700, verdeeld over vier dorpjes). Theo Pijpers is eigenaar van Hotel de Jong in het centrum van Nes: „Je kunt tafels weghalen, maar dat doe je niet vanwege de omzet. Ameland kent veel familiebedrijven. Als er te weinig personeel is, moet de rest harder lopen.”

Maar wie voor de drukke momenten geen familie ter beschikking heeft moet puzzelen met ‘vastelanders’. Ameland telt zestig, bij het CWI bekende, vacatures voor komend seizoen. In totaal staan er ongeveer 300 vacatures open op de vier Waddeneilanden Vlieland, Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog. Bijna allemaal in de horeca.

De eerste vraag tijdens de speeddate-sessies in De Piraat luidt dan ook steevast ‘wanneer ben je beschikbaar?’. Kevin Beekelaar (18) heeft per direct tijd. Tim Hoomoedt, eigenaar van het gastrestaurant, kijkt verheugd op van zijn aantekeningenblaadje. Wanneer Kevin aangeeft dat hij ook nog eens een horecaopleiding heeft gevolgd en over relevante werkervaring beschikt, neemt Tim hem direct mee voor een rondleiding in De Piraat. Hij laat de ruime keuken zien en vertelt over huisvesting: want wie werkt op de Wadden, slaapt ook op de Wadden. „Tot dit jaar zaten tijdens het seizoen alle werknemers bij ons in huis. M’n vrouw en ik met twee kinderen in de ene slaapkamer, vier man personeel in de andere. Voor komend seizoen hebben we een extra huis aangekocht.” Kevin kan het niet schelen waar zijn slaapzak ligt. „Ik wil gewoon een baan.”

Het speeddaten blijkt even wennen voor de schuchtere Friezen: er wordt druk met de vingers op tafel getikt en aan nagels gefrunnikt. Ondernemer Frank de Jong baalt er een beetje van. Hij zoekt voor zijn eetcafé De Griffel een ervaren barman of vrouw die ’s avonds de tent kan afsluiten. „Ik gaf mensen niet genoeg ruimte om iets te vertellen.” Toch heeft hij wat nummers genoteerd. „Van de veertig gegadigden zijn er misschien tien echte toppertjes. Daar aast iedereen op.”

Broer Otto de Jong rijdt ondertussen af en aan met belangstellenden naar zijn pizzeria Il Vulcano in Hollum. Hij zoekt ‘drie spontane meiden of jongens voor in de bediening’. Margriet Bokma (16) en Nynke van der Meer (16) uit Friesland zijn geïnteresseerd. Ze willen een zomerbaan op Ameland. Lekker weg van thuis en van hun ‘rotbaantje’: paprika’s plukken in de kassen van Berlicum. Margriet: „Ameland is precies goed. Niet zo druk als Terschelling, maar toch gezellig.” Mede-eigenaar Rinske de Jong: „Voorheen kreeg ik mailtjes van meiden die hier op vakantie waren geweest, of ze hier mochten komen werken. Dat wordt wel minder. Je moet er steeds harder aan trekken.”

Margriet en Nynke weten aan het eind van de dag nog niet zeker of ze op Ameland terechtkunnen. Il Vulcano bleek populair onder de kandidaten. Kevin Beekelaar heeft wel afspraken gemaakt. Hij stapt ’s avonds met rode konen van het veer in Holwerd. Zijn dagtripje zou zomaar eens kunnen uitdraaien op twee jaar Ameland. Hij mag een weekeinde komen proefdraaien in de keuken van De Piraat en als dat goed gaat, kan hij er komend seizoen al aan de slag: vier dagen werken, één dag leren. Het jaar daarop is hij welkom bij café-restaurant Nescafé om z’n opleiding af te ronden. Die rode konen? „Ik ben zo blij, joh. Ik heb op het veer drie pilsjes achterover geslagen.”