Poetin pleit voor ‘afhakken handen’

President Poetin heeft geopperd de handen af te hakken van corrupte ambtenaren.

Hij deed die suggestie gisteren in het Kremlin, tijdens een rondetafelgesprek met een aantal vooraanstaande parlementsleden. Een deel van die bijeenkomst werd door de staatstelevisie uitgezonden.

Toen de leider van de communistische fractie in de Doema, Gennadi Zjoeganov, tijdens dat gesprek opmerkte dat aannemers die een flatgebouw willen bouwen iedere betrokken ambtenaar steekpenningen in de hand moeten drukken, zei Poetin: „Natuurlijk zou het goed zijn die klauw af te hakken, net zoals in de Middeleeuwen gebeurde. Dat zou de beste oplossing zijn.”

Toen een bedrukt kijkende Zjoeganov zijn twijfels over die maatregel uitte, zei Poetin nuchter: „Zodra je hiermee begint, houdt die klauw meteen op met vragen om geld.”

Vervolgens stelde hij de leider van Ruslands communisten gerust en beklemtoonde hij dat de overheidscorruptie permanente aandacht verdient.

Poetin en leden van zijn regering hebben de afgelopen jaren voortdurend gezegd dat de corruptie, die een verlammende uitwerking heeft op de economie, strenger zou worden aangepakt. Maar in tegenstelling tot die stoere taal is de corruptie de afgelopen acht jaar alleen maar toegenomen.

Poetins opvolger, Dmitri Medvedev, die aan het rondetafelgesprek deelnam, heeft ook toegegeven dat er op grote schaal corruptie bij de overheid bestaat en dat die met dubbele kracht moet worden bestreden. Maar aangezien het hele overheidsapparaat van corruptie is vergeven, lijkt dit een welhaast onmogelijke zaak.

In Medvedevs regering wordt Poetin waarschijnlijk premier. In die hoedanigheid zal hij belast worden met die corruptiebestrijding.

Of er dan handen worden afgehakt valt nog te bezien.