Paramilitaire groep wint in Sri Lanka

Batticaloa. De politieke tak van de paramilitaire Karuna-groep TMVP heeft gisteren de lokale verkiezingen in het oosten van Sri Lanka gewonnen. Mensenrechtenorganisaties meldden dat de campagne en de verkiezing zijn verlopen in een sfeer van angst, geweld en chaos zijn verlopen. De TMVP kreeg meerderheden in alle negen kiesregio`s en ontving in totaal ruim 70 procent van de stemmen. Volgens waarnemers hebben veel kiezers waarschijnlijk uit angst op de groep gestemd. In 2004 splitste kolonel Karuna zich af van de Tamil Tijgers, die sinds een kwart eeuw vechten voor autonomie in het noorden en oosten van het eiland. De Tijgers verzwakten hierdoor sterk in het oosten, waar Karuna zijn thuisbasis heeft. In 2006 en 2007 hielp hij het leger vervolgens om de Tijgers in dat gebied te verslaan. De regering heeft na de verovering van het oosten geweigerd de Karuna`s te ontwapenen, omdat zij hun wapens al zouden hebben ingeleverd. Dit wordt door lokale bewoners tegengesproken.