Oproep tot stoppen uitzetten asielzoekers naar Griekenland

Amsterdam. Nederland moet het uitzetten van asielzoekers naar Griekenland stopzetten, omdat zij daar onder erbarmelijke omstandigheden worden opgevangen. Ook worden asielaanvragen nauwelijks serieus behandeld. Dit schrijven VluchtelingenWerk Nederland en Amnesty International in een brief aan staatssecretaris Albayrak (Justitie, PvdA). Asielzoekers die via een andere EU-lidstaat in Nederland aankomen, worden vaak teruggestuurd naar het Europese land van binnenkomst voor het indienen van een asielverzoek. Een regionaal migratiehof in de Zweedse stad Malmö blokkeerde maandag de uitzetting van een 27-jarige gehandicapte Iraakse asielzoeker naar Griekenland. Volgens het hof is een correcte behandeling van de asielzoeker in Griekenland niet gewaarborgd. Noorwegen, dat geen EU-lid is maar wel meedoet aan Europese asielafspraken, schortte het terugsturen van asielzoekers naar Griekenland vorige maand op.