Ook de PvdA is nu voor gratis schoolboeken

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft gisteren alsnog ingestemd met het gratis maken van schoolboeken. Samen met coalitiegenoten CDA en ChristenUnie is er nu een Kamermeerderheid voor het voorstel.

De definitieve goedkeuring werd echter toch nog uitgesteld. De voltallige oppositie is dermate tegen het wetsvoorstel dat ze gisteren om een derde debattermijn heeft gevraagd. Eerder werd de afronding van het debat al uitgesteld wegens twijfels bij coalitiepartij PvdA.

Vooral de verplichte Europese aanbesteding zorgde gisteren voor veel weerstand bij de oppositie. Het is nog altijd niet duidelijk of leraren mogen blijven kiezen welk lesmateriaal ze gebruiken in de klas. Staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) zegt van wel, diverse juristen weerspreken dat.

Diverse organisaties hebben hun zorgen uitgesproken over de gratis schoolboeken. Volgens de Raad van State is het niet duidelijk welk probleem het wetsvoorstel wil oplossen, is de noodzaak van overheidsinterventie onvoldoende aangetoond en is het voorstel onnodig vrijgevig. Uitgevers vrezen de aanbestedingsprocedure, boekhandels vrezen voor omzetverlies, en scholieren benadrukken dat de gratis boeken niet ten goede komen aan de onderwijskwaliteit.

De PvdA liet zich gisteren door Van Bijsterveldt overtuigen dat leraren hun eigen boekenlijst mogen blijven opstellen bij aanbesteding van de boeken. De PvdA toonde zich ook blij met de toegezegde mogelijkheid om de invoering van de wet nog een jaar extra uit te stellen. Van Bijsterveldt had de aanbesteding al uitgesteld tot 2009. Kamerlid Margot Kraneveldt (PvdA): „De staatssecretaris heeft onze zorgen weggenomen.”