Obama wint met gemak in Mississippi

Barack Obama heeft gisteren met gemak de Democratische voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Mississippi gewonnen. De senator uit Illinois kreeg 61 procent van de stemmen, zijn tegenstrever Hillary Clinton, senator uit New York, bleef steken op 37 procent.

De twee kandidaten streden in Mississippi om de 33 gedelegeerden die de staat eind augustus naar de partijconventie stuurt. Om daar de nominatie te winnen zijn 2.025 gedelegeerden nodig. Obama leidt deze race met een voorsprong van circa 150. Er zijn na gisteren nog minder dan 600 gedelegeerden te verdelen. Omdat de verdeling van de gedelegeerden bij de Democraten op proportionele wijze gebeurt zal geen van beiden nog tijdens de tien resterende races de 2.025 halen. De strijd wordt daarom beslist door de bijna 800 zogenoemde supergedelegeerden.

Volgens bij de uitgang van de stembureaus gehouden enquêtes wist Obama gisteren in de zuidelijke, zwarte staat ongeveer 90 procent van de afro-Amerikaanse kiezers achter zich te krijgen. Van de blanke kiezers krijg hij een kwart achter zich. „Ik ben er zeker van dat ik de nominatie ga winnen en de partij weer zal herenigen”, zei Obama na zijn overwinning.

Zaterdag won hij ook de caucuses (verkiezingen in de vorm van een soort buurtvergaderingen) in Wyoming. Mississippi was de laatste staat die zich mocht uitspreken, voordat over zes weken de laatste grote staat Pennsylvania voorverkiezingen houdt. Daar zullen op 22 april 158 gedelegeerden verdeeld worden. Terwijl gisteren gestemd werd waren Clinton en Obama dan ook al weer op campagne in Pennsylvania. De laatste voorverkiezingen zijn op 7 juni in Puerto Rico. (AP, Reuters)

Meer over de Amerikaanse voorverkiezingen op het weblog nrc.nl/race08