Nu niet op mosselen vissen in Waddenzee

Mosselvissers mogen dit voorjaar geen mosselzaad opvissen in de Waddenzee. Op de lange termijn moeten er echter wel weer mogelijkheden komen voor de vissers.

Dat schreef minister Verburg (Landbouw, CDA) gisteren aan de Tweede Kamer in reactie op de vernietiging van de vergunning van de vissers door de Raad van State vorige maand. Tegelijkertijd vroeg de Tweede Kamer gisteren aan de regering om „alles in het werk te stellen” om ervoor te zorgen dat de mosselzaadvisserij door kan blijven gaan.

De angst dat de mosselsector zal verdwijnen is nog lang niet verdwenen, zegt Hans van Geesbergen, secretaris van de Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur in Yerseke. De Waddenvereniging wacht af met welke concrete voorstellen de minister komt tijdens een gepland gesprek volgende week, zegt directeur Hidde van Kersen.

Omdat de Waddenzee een natuurgebied is, stelde de Raad, dat de minister geen vergunning had mogen afgeven zolang de effecten van de visserij op de natuur niet volledig duidelijk zijn. De minister erkent dat ze niet op korte termijn aan de bezwaren van de Raad tegemoet kan komen.

De minister wil het lopende onderzoek naar de natuureffecten versnellen opdat voor voorjaar 2009 wel weer een vergunning kan worden afgegeven. Dit onderzoek bekijkt de verschillen in ontwikkeling van mosselbanken die wel en niet worden bevist.

Commentaar: pagina 7