‘Nieuw topschilderij’

Maurice de Vlaminck: ‘De Seine bij Nanterre’ omstreeks 1907

„Het is robuust, fysiek en primair”, zegt Leo Jansen, curator bij het Van Gogh Museum. Hij staat vol trots voor de nieuwe aanwinst van het Van Gogh Museum: een schilderij uit de topperiode van de Franse schilder Maurice de Vlaminck (1876-1958). „Het lijkt een gewoon riviergezicht maar dit doek nodigt uit tot kijken. Het heeft een dynamische horizontale compositie, een puur kleurgebruik en de penseelstreek is bijna tastbaar.”

De Vlaminck schilderde De Seine bij Nanterre omstreeks 1907. In deze periode produceerde de schilder, een autodidact die ooit zijn loopbaan begon als wielrenner, een grote hoeveelheid schilderijen met als onderwerp het landelijke leven rond zijn woonplaats Chatou. „De werken van De Vlaminck lopen stilistisch uiteen,” legt Jansen uit. „Op één doek experimenteerde hij vaak met verschillende schilderstijlen. Maar dit is spontaan gemaakt.”

Voor het Van Gogh Museum vormt De Seine bij Nanterre een aanvulling. „De Vlaminck maakte deel uit van een schildergroep die zich de Fauves noemden. Zij lieten zich inspireren door het werk van postimpressionisten als Van Gogh, Gauguin en Cézanne.”

De Seine bij Nanterre is het derde werk van De Vlaminck dat nu in Nederlands openbaar bezit is gekomen. Het doek is afkomstig uit een Amerikaanse privécollectie en werd aangekocht met steun van de BankGiro Loterij, de Mondriaan Stichting, de Vereniging Rembrandt en het VSBfonds. Hoeveel ervoor betaald is, wil het museum niet bekendmaken.