Naamgenoten Wilders bedreigd

Drie families in Venlo met dezelfde achternaam als PVV-leider Geert Wilders hebben aangifte gedaan van bedreiging. Per brief worden ze met de dood bedreigd als ze niet voorkomen dat Wilders zijn anti-Koranfilm Fitna uitbrengt, zo maakte actualiteitenrubriek EénVandaag gisteren bekend. De families uit Venlo, Wilders’ geboorteplaats, zijn naar eigen zeggen geen familie van hem. Ze krijgen volgens Gerard Sta, officier van justitie in Roermond, politiebescherming. Het OM neemt de dreigbrieven serieus en onderzoekt de zaak. In heel Limburg zijn in totaal 33 telefoonaansluitingen onder de naam Wilders, aldus de Nationale Telefoongids. In heel Nederland gaat het in totaal om 114 aansluitingen, waarvan 29 in Noord-Holland en 12 in Noord-Brabant. In Denemarken doet zich een vergelijkbare situatie voor; daar worden mensen bedreigd met dezelfde achternaam als cartoonist Kurt Westergaard, de maker van de Mohammed-spotprent die in 2006 tot de internationale ‘cartoonrellen’ leidde. Wilders maakte gisteren bekend dat hij afziet van de vertoning van Fitna in het Haagse perscentrum Nieuwspoort, omdat hij de hoge beveiligingskosten zelf niet wil of kan betalen. Hij wil de film nu eind deze maand op internet zetten. (NRC)