‘Mijn target: van 21 naar 35 zetels’

Kandidaat-voorzitter Ivo Opstelten is een merk, zegt hij zelf. Dat merk staat voor liberaal, Rotterdam, VVD. En hij is van de straat.

Leeftijd: 64

Huidige functie: burgemeester van Rotterdam

Lid van de VVD sinds: 1966

Website: www.ikgavoorivo.nl

Burgerlijke staat: gehuwd, vier dochters

Opmerkelijk: Opstelten was eerder burgemeester van Dalen, Doorn, Delfzijl en Utrecht

1. Wat is er mis bij de VVD?

„De problemen begonnen toen Wilders de partij verliet, daarna was er de betreurenswaardige kwestie-Verdonk. Achteraf analyseren is mij te gemakkelijk, maar ik vind wel dat een hoofdbestuur nadrukkelijk zichtbaar dient te zijn. De omgeving van de VVD is ook veranderd. Veel andere partijen zijn richting liberalisme opgeschoven. We moeten ons weer scherper profileren op drie klassieke thema’s: veiligheid, immigratie en integratie, en economie.”

2. Waarom heeft de VVD u nodig?

„Ivo Opstelten is een merk. Het staat voor liberaal, Rotterdam, VVD. Er is weinig tijd om de partij weer op koers te krijgen, dus het feit dat ik al landelijk bekend ben, is een voordeel. Ik ben een bruggenbouwer met bestuurlijke kwaliteiten, die overal in Nederland gewoond heeft. Ik ben niet afstandelijk: ik ben van de straat, zeg ik weleens, daar vind ik mijn steun. Op 1 januari 2009 stop ik als burgemeester van Rotterdam. Dan heb ik alle tijd, en ben ik onafhankelijk. Indien nodig kan ik het kabinet voluit bekritiseren.”

3. Wat gaat u doen als de leden u kiezen?

„Om eensgezind aan de slag te kunnen, heeft een organisatie concrete targets nodig. Voor de VVD heb ik er drie. Het ledental moet omhoog van 36.632 naar minimaal 40.000. Er moet een permanente campagnestaf komen, zodat we niet kort voor verkiezingen een verkeerd reclamebureau inhuren. En in de Tweede Kamer moeten we van 21 naar 35 zetels. Op den duur regeert de VVD dan ook weer mee, dat zul je zien. Het liberalisme is voor eeuwig.”