Mecom ligt in Duitsland onder vuur

De Europese uitgever van regionale dagbladen Mecom, eigenaar van onder meer Wegener en Media Groep Limburg (MGL), ligt in Duitsland onder vuur. De Berliner Zeitung en de Duitse journalistenvakbond hebben vanmiddag een persconferentie gehouden in Londen om de internationale pers te informeren over het wanbeleid dat Mecom, dat morgen jaarcijfers presenteert, in hun ogen in Duitsland voert.

Mecom eist van de Berliner Zeitung een rendement van „18 tot 20 procent”, waardoor de krant moet bezuinigen op redactie en techniek. Volgens Berliner Zeitung verliest de krant hierdoor aan kwaliteit. Een woordvoerder van de Duitse journalistenvakbond meldt dat Berliner Zeitung momenteel een rendement van „zo’n 12 procent” haalt, waardoor er geen geld is voor nieuwe journalisten en nieuwe computersystemen.

Afgelopen maandag beklaagde de Berliner Zeitung zich al bij de rechter over de dubbelpositie van Josef Depenbrock die sinds augustus 2007 niet alleen hoofdredacteur is, maar ook in de leiding zit van de uitgeverij van de krant. In het redactiestatuut staat dat dit gescheiden functies moeten zijn. Redacteuren van Berliner Zeitung hebben in een brief aan David Montgomery, de hoogste man van Mecom, gevraagd de functies van hoofdredacteur en directeur te scheiden. Montgomery gaf daar vorige week geen gehoor aan.

Mecom nam afgelopen jaren dagbladbedrijven over in Nederland, Duitsland en Noorwegen. In oktober kocht de Britse krantenuitgever het Nederlandse Wegener, uitgever van onder meer De Gelderlander, Brabants Dagblad en andere regionale kranten. In 2006 nam Mecom al Media Groep Limburg (Dagblad De Limburger, Limburgs Dagblad) over van de Telegraaf Media Groep. Verwacht wordt dat binnenkort bij Wegener gereorganiseerd gaat worden.