Land veroveren met pijl en boog

Land veroveren met pijl en boog Olmelil vallei. Maasaistrijders, gewapend met pijl en boog, staan op de berg Kapune in de Keniase Olmelil Vallei. Ze wachten de rivaliserende Kalenjin-stam op, waarmee ze recentelijk in conflict zijn geraakt over landsgrenzen. Sinds de omstreden uitslag van de presidentsverkiezingen in december 2007 is het onrustig in Kenia. Er is meer rivaliteit tussen de Kikuyu-stam van president Kibaki en de Luo’s van de oppositie. Afkomst en de verdeling van grond domineren de verhoudingen. Stammen eisen hun ‘voorvaderlijke’ gebieden op, veel daarvan zijn in feite kunstmatige constructies uit de koloniale tijd. De landsgrenzen lopen dwars door de Olmelil Vallei. Twintig strijders van verschillende stammen zijn hier de afgelopen maanden om het leven gekomen. Ook elders in Kenia wordt gevochten. Het geweld was in januari het hevigst in de Rift Vallei, de grootste en qua bevolking de meest gemêleerde provincie. Met pijl en boog en machetes bewapende jonge Kalenjin-bewoners doodden en verdreven „immigranten”, vooral maar niet alleen Kikuyu’s. Ook Baluhya’s en Luo’s, die net als de Kalenjin op de oppositie stemden, moesten het veld ruimen. Ruim 500.000 inwoners van de provincie raakten ontheemd, van wie 300.000 nu in kampen verblijven. Bekijk een fotoserie over de strijdende Maasai via: nrcnext.nl/links Foto AFP/Yasuyoshi Chiba TO GO WITH STORY Dans les collines du Trans Mara, combats d'archers pour une élection avortée (REPORTAGE) by Francois Ausseill Massai warriors pepper a battle field as they clash with bows and arrows with members of the Kalenjin tribe in the Kapune hill overlooking the Olmelil valley located in the Transmara District in Western Kenya on March 01, 2008. The Massai, the Kalenjin and the Kisii tribes have recently clashed over ongoing land disputes that erupted after botched local elections during the general elections held in Kenya in December of 2007. Over twenty warriors from the tribes have been killed in bow and arrow battles near the borders of these tribes in the last couple of months. AFP PHOTO/Yasuyoshi CHIBA AFP

Maasaistrijders, gewapend met pijl en boog, staan op de berg Kapune in de Keniase Olmelil Vallei. Ze wachten de rivaliserende Kalenjin-stam op, waarmee ze recentelijk in conflict zijn geraakt over landsgrenzen.

Sinds de omstreden uitslag van de presidentsverkiezingen in december 2007 is het onrustig in Kenia. Er is meer rivaliteit tussen de Kikuyu-stam van president Kibaki en de Luo’s van de oppositie. Afkomst en de verdeling van grond domineren de verhoudingen. Stammen eisen hun ‘voorvaderlijke’ gebieden op, veel daarvan zijn in feite kunstmatige constructies uit de koloniale tijd.

De landsgrenzen lopen dwars door de Olmelil Vallei. Twintig strijders van verschillende stammen zijn hier de afgelopen maanden om het leven gekomen.

Ook elders in Kenia wordt gevochten. Het geweld was in januari het hevigst in de Rift Vallei, de grootste en qua bevolking de meest gemêleerde provincie. Met pijl en boog en machetes bewapende jonge Kalenjin-bewoners doodden en verdreven „immigranten”, vooral maar niet alleen Kikuyu’s. Ook Baluhya’s en Luo’s, die net als de Kalenjin op de oppositie stemden, moesten het veld ruimen. Ruim 500.000 inwoners van de provincie raakten ontheemd, van wie 300.000 nu in kampen verblijven.

Bekijk een fotoserie over de strijdende Maasai via: nrcnext.nl/links