Kritiek op vertrek eurocommissarissen

Brussel. Europarlementariërs van CDA, VVD, GroenLinks en D66 zijn het er niet mee eens dat eurocommissarissen, de bestuurders van de EU, hun post tussentijds of voortijdig verlaten. Dat gebeurde onlangs toen de Cypriotische eurocommissaris Markos Kyprianou (Volksgezondheid) de kans kreeg om in eigen land minister van Buitenlandse Zaken te worden. Afgelopen vrijdag werd bekend dat de Italiaanse eurocommissaris Franco Frattini (Justitie) zijn voorbeeld volgt. Volgende week gaat Frattini campagne voeren in Italië voor de partij van oud-premier Silvio Berlusconi. Hij heeft zijn baan nog niet definitief opgezegd. Frattini neemt een maand onbetaald verlof en wacht de verkiezingsuitslag af. Formeel kan dat, maar Nederlandse europarlementariërs zijn er minder over te spreken. Jules Maaten (VVD) vindt de timing van Frattini en Kyprianou ”buitengewoon slecht”. ”De Commissie begint aan het laatste jaar. Besluitvorming moet nu worden afgerond, en juist op de terreinen van deze commissarissen moet er nog veel gebeuren”. Sophie in `t Veld (D66) is het daarmee eens. Bovendien is Frattini niet zomaar iemand. ”Hij behoort tot de topdrie.”