Iraanse homo moet terug naar Engeland

De 19-jarige Iraanse asielzoeker Mehdi Kazemi krijgt geen asiel in Nederland. Hij moet terug naar Verenigd Koninkrijk waar hij eerder asiel aanvroeg. Engeland wees zijn asielverzoek eerder al af, hij moet terug naar Iran. Kazemi is homoseksueel en vreest voor zijn leven. Homoseksualiteit is in Iran verboden. Hij verblijft nu in het uitzetcentrum Zestienhoven.

In antwoord op vragen van Kamerlid Boris van der Ham (D’66) stelt staatssecretaris Albayrak (Justitie) dat Mehdi, bij terugkeer naar Groot-Brittannië, niet uitgezet zal worden als hij gevaar loopt in het land van herkomst. Kazemi kwam in 2005 van Iran naar Engeland om te studeren. Zijn voormalige en geheime geliefde is onlangs in Iran geëxecuteerd, omdat hij homoseksuele contacten zou hebben onderhouden. Kazemi werd door familie gewaarschuwd dat hem bij terugkeer hetzelfde zou kunnen overkomen. Hij vroeg asiel aan in Engeland. Toen dat werd afgewezen, kwam hij via Duitsland en Tsjechië in mei 2007 terecht in Nederland, dat sinds 2006 geen homoseksuelen uitzet naar Iran.

Gisteren werd het verzoek van Kazemi om in Nederland asiel te krijgen afgewezen door de Raad van State. Nederland is gebonden aan de zogenoemde Dublin Verordening die stelt dat illegalen die al eerder een asielaanvraag hebben ingediend in een andere Europese lidstaat, teruggestuurd worden naar dat land. Dat klopt, zegt Kazemi’s advocaat, B. Palm. „Maar in dezelfde verordening staat ook dat een land een uitzondering kan maken. Bijvoorbeeld omdat wij andere opvattingen hebben over de veiligheid van homo’s in Iran.”